NIEUWS

08-07-2021

Fijne vakantie!

De Viaan wenst jullie een prettige zomervakantie!
We zien jullie graag in de week van 23 augustus weer op school!

02-07-2021

Activiteiten voor jongeren in de zomervakantie georganiseerd door AlkmaarSport

 Archery Tag Summergames

Alkmaar Sport

  • Locatie: Park de Hout (Bloemenklok) - Alkmaar
  • Kosten: Gratis
  • Doelgroepen: Jongeren (12-20 jaar)
  • Datum activitieit: 1x op do 29 juli 2021 - 20:00 uur

Freerunnen

Alkmaar Sport

  • Locatie: Skatebaan Daalmeer - Alkmaar
  • Kosten: 4,00
  • Doelgroepen: Groep 4 t/m 8 en Jongeren (12-20 jaar)
  • Datum activitieit: 1x op vr 9 juli 2021 - 15:00uur

 

02-07-2021

Afsluiting leerjaar 1&2

De leerlingen van leerjaar 1 en 2 kunnen terugkijken op een sportieve en gezellige afsluiting van het schooljaar. De sfeer was ontzettend goed en er werd in teamverband gewerkt! Het was een gezellige afsluiting van het schooljaar!

23-06-2021

Surfen leerjaar 4&5

Op 22 juni zijn leerjaar 4 en 5 wezen golfsurfen in Bergen aan Zee onder begeleiding van instructeurs en collega's. De sfeer was uitstekend. Iedereen is de uitdaging aangegaan (zelfs de dappere collega's). We hadden mazzel met het weer en het water had een fijne temperatuur. De leerlingen hebben onwijs goed meegedaan en een aantal konden al goed op de plank blijven staan!

Het was een sportieve en geslaagde dag!

18-06-2021

Zwemmen bij De Bever

Op woensdag 16 juni hebben de leerlingen van leerjaar 1, 2,3 en de instroomklas genoten van een sportieve middag in het openlucht zwembad De Bever in St. Pancras.
De zon scheen en er hing een gezellige sfeer deze ochtend. Naast vele bommetjes, glijden van de glijbaan en een ontspannen potje voetbal werd er in de middag een patatje geserveerd.
Het was een spetterende dag!

18-06-2021

Olympisch trampolinespringen bij turnvereniging Trifis

Op donderdag 10 juni zijn de derdejaars leerlingen op bezoek geweest bij turnvereniging Trifis in De Meent. Hier hebben zij een trampolineclinic gevolgd. Een uur lang hebben de leerlingen kennis gemaakt met de sport 'Olympisch trampolinespringen'. Aan het einde van de clinic was er nog ruimte voor salto’s. 

18-06-2021

Solliciteren bij AH nu ook mogelijk voor praktijkonderwijsleerlingen

03-06-2021

Sportactiviteiten 7 t/m 11 juni

De buitenspeelweek komt eraan! Met allerlei leuke activiteiten voor de jeugd. Van kickboksen tot trefbal… het is er allemaal!

Geef je op bij: Mandy Verresen

App naar: 06-12150027 of mail naar: scw2@wcmm.nl

31-05-2021

Homerun! van theatergroep Artiance voor leerjaar 2 en 3

Op 21 en 28 mei vonden de voorstellingen over seksualiteit en vooroordelen en het leren kennen van eigen grenzen, opnieuw plaats in school.

Aansluitend volgen er voor leerjaar 2 in juni Liefdeslessen over relaties en seksualiteit.

Ook in leerjaar 1 zijn de Liefdeslessen over relaties en seksualiteit gestart.

31-05-2021

Online activiteiten voor ouders

Tijdens de week van 7 t/m 11 juni 2021 week organiseert GGD Hollands Noorden twee online activiteiten:

1. Maandagavond 7 juni 2021
De online bijeenkomst ‘Je kind veilig online?!’
Bamber Delver (social media expert) en Maaike Ebbing (opvoedadviseur) nemen ouders mee in de digitale belevingswereld van kinderen. Zij gaan in op het belang van een gezonde seksuele ontwikkeling hierbij, zodat kinderen competent zijn om online veilige keuzes te kunnen maken. Daarnaast krijgen ouders tips over hoe zij hun kind(eren) hierin kunnen begeleiden.

2. Donderdagavond 10 juni 2021
De online quiz: ‘Hoe gezond is jouw gezin in coronatijd?’
Deze quiz staat vol met vragen over beeldschermgebruik, bewegen, eten, ontspanning en slapen. Zo komen ouders van alles te weten over gezond opgroeien en er wordt stilgestaan bij onze gezondheid in coronatijd. Zodat we het belang van een gezonde leefomgeving onder de aandacht brengen.

 

25-05-2021

Hondenhok

De afgelopen maanden zijn Lex en Mika uit 3B begonnen aan een hondenhok. Er werd onderzoek gedaan, een ontwerptekening en maquette gemaakt. Daarna moesten ze de materialen uitrekenen. Er werd ook regelmatig even getest of het hok groot genoeg was. Dakbedekking bestaat uit epdm, dit werd gesponsord door Installatiebedrijf Jak uit Limmen waar Lex stage loopt. Het hondenhok is te bewonderen bij de groene sector. 

17-05-2021

Examens Entree leerlingen

10 mei is de examenperiode begonnen voor de Entree-opleiding op De Viaan. De leerlingen doen examen in:

-Theoretische kennis van hun profiel (kennisexamen)
-Nederlands spreken (mondeling)
-Nederlands gesprekken voeren (mondeling)
-Nederlands luisteren 
-Nederlands schrijven en lezen
-Rekenen (algemene toets)
-De proeve van bekwaamheid op stage of op school.

De examenperiode duurt tot en met 31 mei.
I.v.m. de coronamaatregelen worden de examens in verschillende shifts afgenomen.

We wensen de leerlingen heel veel succes toe deze laatste weken! 

 

17-05-2021

Gezonde schoolkantine

In de Stadskrant Alkmaar is een leuk artikel geschreven over gezonde schoolkantines en het belang van een gezonde keus maken. Hier wordt ook De Viaan benoemd en dat wij als school voor de leerlingen een gezondere omgeving inrichten.

16-05-2021

SOVA examen

Dinsdag 11 mei jl. hebben 35 leerlingen uit de sectorklassen 4/5 en Entree klassen het Sociale Vaardigheid Examen KSE1 in 2 groepen in de gymzaal gemaakt.
Het is een belangrijk voortgezet onderwijs-examen voor deze leerlingen, waarvan de meeste van school af zullen gaan.
De uitslag, die over 5 weken (week 23) met het examennummer (van de oproep) op de website staat: https://ivio-examenbureau.nl/examen-uitslagen/ kijk in de week Examenuitslagen week 10 tot en met 15 mei 2021.

10-05-2021

De Viaan in miniatuur

Jay heeft De Viaan nagemaakt van hout, waarvoor hij de inspiratie kreeg vanwege het leuke gebouw. Jay vindt het supercool dat zijn miniatuur in de etalage mag staan.

19-04-2021

Skateboardclinics

De gymsectie heeft een subsidie gekregen van de gemeente en hiermee zijn er vorige week en deze week skateboardclinics gegeven op het schoolplein.  

Wij hopen de leerlingen te inspireren en dat zij wellicht zelf overgaan tot het aanschaffen van een board en heerlijk gaan toeren in het voorjaarszonnetje, samen of alleen. Weer een stapje richting een gezonde(re) leefstijl! 

www.flowtide.nl

 

15-04-2021

LO lessen

De afgelopen periode hebben de leerlingen tijdens de gymles gewerkt aan hun fitheid en gezonde leefstijl.

Binnen dit thema hebben de leerlingen bootcamp-, crossfit- en hardlooplessen gehad. Afsluitend hierbij hebben ze de coopertest (12 minuten rennen) op de atletiekbaan gedaan.

14-04-2021

Activiteiten in april

Instagram: Huiskamerlangedijk
Facebook: Jongerenwerk Langedijk
Whatsapp: 0615634504

Wil je mee doen stuur een berichtje via Instagram, Facebook of Whatsapp!

29-03-2021

gratis sportactiviteiten

Social Boost! van Mee & de Wering is een programma van 8 weken voor iedereen tussen de 14 en 27 jaar met heel veel zin om wat tofs te gaan doen, samen met een buddy en een goede coach. Met SocialBoost! zet je een streep door coronastress!

 

29-03-2021

kruidencirkel

Afgelopen weken hebben de kinderen bij Plant en Dier een kruidencirkel gemaakt. Bovenin de spiraal komen de kruiden die het minste water nodig hebben. Onderin de planten die van meer water houden.

16-03-2021

Homerun! van theatergroep Artiance

Op 29 en 30 maart is deze voorstelling te zien over seksualiteit en vooroordelen en het leren kennen van eigen grenzen. De leerlingen van 4/5 zullen per klas met anderhalve meter afstand in de gymzaal kunnen kijken met een nagesprek na afloop.

15-03-2021

Examens Zorg & Welzijn

Op dinsdag 16, maandag 22 en dinsdag 23 maart a.s. zijn de examens van Zorg en Welzijn. Aansluitend is op dinsdag 23 maart de certificaatuitreiking.
We hopen dat de leerlingen, ondanks de vele lesuitval in de afgelopen periode, met mooie resultaten zullen slagen!

12-03-2021

Wilgen knotten

Via Stadswerk072 hadden we weer een erg mooie snoeilocatie aangewezen gekregen. Met de 4e jaarsleerlingen gingen we aan het werk op het speeleiland in park De Rekerhout. Het resultaat was perfect, de jongens hadden goed hun best gedaan.

15-02-2021

Schoolband

Van veel leerlingen horen we dat of de muzieklessen missen of dat ze muziek willen spelen in de pauze. Nu Corona de leerlingen beperkt in hun bewegingsvrijheid hebben wij het volgende bedacht. Wij willen de leerlingen de mogelijkheid geven om na schooltijd muziekles te volgen met als thema:
De schoolband 

In de week van 15 februari gaan we werven, de mentoren zullen dit onder de aandacht van de leerlingen brengen en er komen affiches te hangen binnen de school. Mocht blijken dat de respons heel groot is, dan kijken we of er naast de maandag ook een 2e groep kan starten op de vrijdagmiddag na schooltijd.


Aanmelden via mentor of via de muziekdocenten:
e.bezema@de-viaan.nl / e.vanloon@de-viaan.nl

 

12-02-2021

Hoera een jongen!

We hebben een nieuwe baardagame opgehaald. Hij heet Ganesh. We kregen er een prachtig terrarium bij. De vorige eigenaar had er geen plek meer voor in haar nieuwe woning. 05-02-2021

Bezoek afvalbrengstation tweedejaars

Alle tweedejaars brengen ter afsluiting van het afvalproject een bezoek aan het afvalbrengstation. Dit doen we in het kader van Natuur en Milieu Educatie.

20-01-2021

Project ERA Cup Kitcar Greenpower

Leerlingen uit Klas 4/5E zijn inmiddels een aantal weken bezig met het project ERA Cup Kitcar Greenpower. Dit project daagt uit, inspireert en zet leerlingen van De Viaan aan tot creativiteit.

 Doel van dit onderwijsprogramma is:

1) leren samenwerken
2) ondernemen en kennismaken met duurzame technologie
3) duurzame mobiliteit.

 

19-01-2021

Kleiwerkstukken leerjaar 1

 Bij beeldende vorming hebben de leerlingen uit leerjaar 1 een kleiopdracht gemaakt. De kleiwerkstukken zijn vervolgens gebakken, bestreken met glazuur en opnieuw in de oven gebakken.

18-01-2021

Vrijetijdsbesteding (SPORTMIXX)

Het sportprogramma SportMIXX vindt één keer in de twee weken op woensdagmiddag plaats en is bestemd voor jongeren (12-18 jaar) die geen aansluiting vinden bij het reguliere aanbod.
Onder begeleiding van professionele sporttrainers met een pedagogische achtergrond sport deze groep in blokken van 2 of 3 lessen, waarbij we ons steeds verdiepen in nieuwe sporten op verschillende locaties in en rond Alkmaar. 

Je meldt je in eerste instantie aan voor een introductieles. Dit is voor jou een laagdrempelige manier om met de sporttrainers en medesporters kennis te maken. Wil je het hele jaar blijven sporten? Dat kan! De betaling is steeds voor 10 lessen. Er zal gedurende deze periode steeds overleg plaatsvinden of het voor de deelnemer een fijne plek is om te blijven sporten. Schrijf je snel in en doe mee!

 

18-01-2021

Vrijetijdsbesteding (Sport girls only De Hoef)

Elke zondag van 14.00-16.00 uur (sport)activiteiten voor meiden van 6-18 jaar in de gymzaal aan de Hobbemalaan in Alkmaar. Sport-Z begeleidt de Alkmaarse Krajicek Scholarshippers. Dit zijn Alkmaarse jongeren die een rolmodel vervullen voor de andere kinderen. Scholarshipper Loubna Chabab organiseert elke zondag van 14.00 tot 16.00 uur een meidenactiviteit (6 t/m 18 jaar) in de gymzaal van de Driemaster, aan de Hobbemalaan in Alkmaar. Hier kan iedereen gratis aan meedoen.

Dag en tijd: Elke zondag van 14.00-16.00 uur
Kosten: Gratis
Locatie: Gymzaal Hobbemalaan, Alkmaar

Aanmelden? Aanmelden mag maar is niet noodzakelijk. Kom gewoon langs en doe mee.
Meer informatie? Neem contact op met Younes Abrari, via y.abrari@sport-z.org (mailto:y.abrari@sport-z.org) of 06-14418527. Of kijk op https://www.sport-z.org/activiteiten/sport-girls-only-de-hoef

18-01-2021

Zonnepanelen

De in de herfstvakantie geplaatste zonnepanelen zijn inmiddels al een tijdje werkzaam. In de kantine hangt sinds kort een informatiebord waarop is af te lezen hoeveel energie uit het zonlicht is gehaald en hoeveel CO2  met de zonnepanelen bespaard wordt.

Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen die met elkaar verbonden zijn.
Omdat de meeste zonnepanelen hoge energie omzetten, is er ook een omvormer nodig. De omvormer zorgt ervoor dat de stroom uit de zonnepanelen omgezet wordt tot de juiste voltage (hoeveelheid energie). De stroom kan dan gebruikt worden voor eigen gebruik. Zo kunnen we dus licht omzetten in elektriciteit en met elektriciteit kunnen we apparaten laten werken.

Een leuke noot, op het bord zijn de zonnepanelen van de school zichtbaar en een deel van het schoolplein!

13-01-2021

Wintergames in Alkmaar 11-22 januari

Van maandag 11 t/m vrijdag 22 januari organiseren de sportregisseurs van Alkmaar Sport vrijwel dagelijks aan het eind van de middag Winter Games op het Cruyff Court en Krajicek Playground in Alkmaar. Winter Games is een landelijk initiatief. Op het programma staan deze twee weken uitdagende korfbal en 3x3 basketbal activiteiten.

08-01-2021

Thuisonderwijs

Ook tijdens deze thuis onderwijs periode is er weer hard door de leerlingen thuis aan opdrachten gewerkt.

11-12-2020

Paarse Vrijdag!

Paarse Vrijdag is dé grote actie-dag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance). Door elk jaar op de 2e vrijdag in december de school paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele- en gender-diversiteit als norm.

 

10-12-2020

Kerststukjes

Ook dit jaar maken de kinderen uit de onderbouw weer mooie kerststukjes bij Plant en Dier. Lekker meezingen met de kerstmuziek op de achtergrond en gezellig met elkaar aan het werk.

 

09-12-2020

Schaatsen op de Meent

Op 7, 8 en 9 december zijn alle leerlingen van De Viaan naar ijsbaan De Meent geweest om te gaan schaatsen. Voor sommigen de eerste keer op het ijs! We hebben vooral veel lachende gezichten gezien.

08-12-2020

Sint

Op vrijdag 4 december hebben de eerste- en tweedejaars leerlingen samen het sinterklaas dobbelspel gespeeld. Veel hilariteit en gezelligheid. Ook tijdens de kooklessen is er gewerkt binnen dit thema en hebben de leerlingen lekkernijen (pepernoten en gevuld speculaas) gemaakt en opgegeten!

01-12-2020

Nieuwe look gymkasten

In het weekend van 28 en 29 november zijn de kasten in de gymzaal geverfd.
Het frame van de kasten is tijdens de techniek lessen door de leerlingen gemaakt onder leiding van (de inmiddels gepensioneerde) meneer Vos.
De kasten zijn afgelopen schooljaar afgemaakt en zien er nu gelikt uit!

30-11-2020

Vuurwerk voorlichting in leerjaar 1 en 2

Op 25 November is bureau Halt langs geweest bij de eerste en tweede jaars klassen om een voorlichting te geven over het gebruik en misbruik van vuurwerk.
Tijdens deze voorlichting is er ingegaan op verschillende overlastsituaties, de gevolgen voor een ander en de regels rondom vuurwerk. 

 

 

27-11-2020

Fietscheck

In alle technieklessen van de 1e jaars doen we de jaarlijkse fietscheck. Samen met de leerlingen controleren we alle fietsen op veiligheid. Zo zorgen we er met name voor dat de verlichting in orde is. Alle leerlingen krijgen na afloop een certificaat met alle punten waar naar gekeken is.

16-11-2020

Sfeer in het handel lokaal

De Sint is in het land en de leerlingen van de sector Handel en de S-klas hebben een eerste indeling gemaakt voor de Sint etalage. Ook de vensterbank is in het thema versierd. 

12-11-2020

Trampoline springen in De Meent

Met de eerste- en tweedejaars leerlingen zijn wij op 2, 6 en 9 november door de trampolinevereniging Trifis in De Meent uitgenodigd voor een clinic. We kregen een uur de tijd om kennis te maken met deze sport. De leerlingen mochten springen op olympische trampolines en hadden aan het eind van de les nog tijd om een salto te proberen!

 

12-11-2020

Nieuwe foto's

In september zijn er nieuwe foto’s gemaakt op De Viaan die sinds deze week op de website staan. De leerlingen die zijn gefotografeerd, hebben van

hun ouders toestemming gekregen. Er zijn veel leuke en actieve foto’s gemaakt.

 

04-11-2020

Enge deuren

Tijdens de beeldende vorming-lessen hebben de leerlingen uit 1A en 1B de deuren griezelig versierd. Deze opdracht is uitgevoerd binnen het thema ‘Halloween’.
In tweetallen zijn de leerlingen te werk gegaan met een mooi eindresultaat!

26-10-2020

Zonnepanelen

In de herfstvakantie zijn 72 zonnepanelen geplaatst op het dak van De Viaan.

De opgewekte stroom (gelijkspanning) zal omgezet worden naar wisselspanning en is hierdoor direct te gebruiken binnen De Viaan. De panelen zijn niet in serie geschakeld. Elk paneel levert zijn eigen energie-aandeel.

23-10-2020

Vrolijke vogels

Onlangs hebben we bij Plant & Dier nieuwe vogeltjes gekregen:

vier Agaponussen, twee Zebravinkjes en twee Parkieten. 

Ze moesten eerst even wennen in de volière binnen, maar inmiddels vliegen ze ook vrolijk naar buiten en hebben het erg naar hun zin.

23-10-2020

Nieuwe (elektrische) ringen in de gymzaal

In de herfstvakantie zijn door de firma BOSAN twee nieuwe elektrisch bedienbare ringen opgehangen. Deze week zijn ze direct in gebruik genomen en de vakgroep LO geeft aan erg blij te zijn met deze aanpassing.

19-10-2020

Winkel opdracht tijdens de les handel

Met 7 leerlingen uit 2B is er met een klein budget, € 0,40 per persoon, gewinkeld. Dit was een opdracht bij de les handel. 

05-10-2020

Druktechnieken op textiel

De tweedejaars leerlingen zijn druk bezig met het leren maken van blockprinten op textiel, dit is een druktechniek.
Blockprinten is de moeder van alle printtechnieken.
De leerlingen hebben ervaren hoeveel werk het is om een stof te bedrukken met de hand. Maar ook op welke manieren je stof kan bedrukken. Fouten maken mag bij blockprinten, oplossingen verzinnen is het doel. Ze hebben hun eigen tas bedrukt met mooie composities en patronen.

 

25-09-2020

Themacertificaat Voeding behaald

De Viaan mag zich de komende 3 jaar officieel ‘Gezonde School’ noemen. Met dit vignet laat De Viaan zien dat zij een school is die voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door externe deskundigen zoals het Voedingscentrum.

23-09-2020

Extra hulp leerlingen bij stap naar arbeidsmarkt door ESF-subsidie

Dit schooljaar krijgen scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in Noord-Holland Noord extra geld om hun leerlingen te ondersteunen bij hun stap naar de arbeidsmarkt.

Op vrijdag 11 september bezocht Paul Verbruggen, wethouder van participatie van de gemeente Alkmaar, De Viaan om namens 18 gemeenten van Noord-Holland-Noord het convenant met het onderwijs ondertekenen.

 

18-09-2020

Week tegen het Pesten 21 t/m 25 september

Dit jaar doet onze school met alle leerjaren weer mee aan de Nationale Week Tegen Pesten.  

Het thema van deze Week Tegen Pesten is: ‘Samen aan zetvoor een fijne en veilige school.
Vrijdag 25 september komt Artiance op school met de voorstelling “Vreemde Eend” voor de 1ste klassen, per klas met hun mentor.
“Hoe goed ken jij je klasgenoten?”
In de andere klassen wordt aandacht aan dit thema besteed door een film met elkaar te kijken en na te bespreken.

02-09-2020

Consumptief op De Viaan

Tijdens de kooklessen van de eerstejaars hebben de leerlingen kennis gemaakt met de keuken en het kookgerei. Er werd een heerlijke, gezonde fruitsalade gemaakt. De leerlingen moesten zelf het fruit schoonmaken, snijden en vervolgens het bord opmaken. Daarna konden ze het lekker opeten en werd de keuken weer schoongemaakt.

02-09-2020

Beeldende vorming (BeVo) op De Viaan

Tijdens de eerste lessen beeldende vorming zijn de leerlingen aan de slag gegaan om hun tekenmap mooi te personaliseren en te versieren.

25-08-2020

Introductieochtend 19 augustus

Bij de introductieochtend heeft klas 4/5B bij Brownies&downieS kennis gemaakt met de nieuwe klas en mentor. Aan het thema ‘beroepshouding’ is meteen gewerkt. De leerlingen hebben geduldig op hun frisdrank en stukje cake gewacht.

 

25-06-2020

Outdoor Park

Met alle eerste, tweede en derdejaars leerlingen zijn wij donderdag 25 juni 2020 in het Outdoorpark in Alkmaar geweest om het schooljaar met elkaar af te sluiten.

23-06-2020

Geslaagde zusjes

Twee geslaagde zusjes met hun Praktijkschooldiploma's.

 

22-06-2020

Coronamaatregelen

Op de Viaan gelden de RIVM richtlijnen en zijn er in school looproutes gemaakt.

22-06-2020

Thuiswerken

Thuiswerken hoe en wat komt daar bij kijken?

Alle leerlingen werken met een weektaak. Soms theorie en soms ook doe dingen!

 

22-06-2020

Werkstukken

Thuiswerk opdracht van Thijs uit klas 2C.


07-06-2020

Gezonde School

Onze school heeft het vignet Gezonde School behaald. Met het vignet Gezonde School laten wij zien dat onze school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. Inmiddels is de Viaan in het bezit van de gouden schaal mbt de gezonde kantine!, Wij zijn trots op dit behaalde resultaat! 

05-06-2020

technieklessen

De afgelopen weken hebben we met technieklessen de 2e jaars leerlingen een balkje gegeven.

03-06-2020

Dynamic Fit

Op maandag 10 februari hebben de leerlingen uit klas 4 en 5 een sportactiviteit gevolgd bij Dynamic Fit. Ze konden kiezen uit: kickboksen, Bootcamp, zumba en spinning.

Top