NIEUWS

27-05-2024

Clinic trampoline springen

De leerlingen van leerjaar 1 hebben een clinic trampoline springen gevolgd in De Meent bij Trampolinevereniging Triffis.
We kregen een uur de tijd om kennis te maken met deze sport. De leerlingen mochten springen op olympische trampolines en hadden aan het eind van de les nog tijd om een salto te proberen!
Via de onderstaande link kunnen de leerlingen zich opgeven voor een gratis proefles!!
Proefles-informatie - Triffis Alkmaar

14-05-2024

Lepelaars

Op 14 mei zijn we met klas 2A2 naar “de Hout” in Alkmaar geweest om de lepelaars te bekijken die hoog in de bomen hun nest met jongen hebben. Ze waren goed te zien en te horen. Daarna even naar de kinderboerderij geweest en een ijsje toe.

18-04-2024

Cultuurweek

De allereerste cultuurweek was van 16 tot 19 april op De Viaan.

De verschillende leerjaren hadden allemaal een eigen thema passend bij het thema van PROVV (iedereen hoort erbij en mijn vrije tijd en ik).

Leerjaar 1 heeft zich verdiept in feesten en dans, leerjaar 2 in koken en andere culturen en leerjaar 3 heeft zich bezig gehouden met sport en meertaligheid.

Tijdens de cultuurdag op 18 april hebben de leerlingen verschillende workshops gedaan. Zo heeft leerjaar 3 in de gymzaal een ‘haka-dans’ gedaan onder leiding van Nieuw-Zeelandse rugbyspelers en heeft leerjaar 2 heerlijke gerechten gemaakt.

Het was een vrolijke week en voor herhaling vatbaar!

08-04-2024

Excursie kapperscollege Tradition

Vrijdag 5 april mochten we met een groep 3e jaars leerlingen Zorg & Welzijn een kijkje nemen bij het kapperscollege.
We hebben daar uitleg gekregen over het kappersvak en de opleidingsmogelijkheden die er zijn als je kapper wil worden.
Ook mochten we zelf aan de slag met de kapperspoppen. We hebben uitgroei geverfd, geleerd om verschillende soorten vlechten te maken en haren gewassen. Het was een erg leuk en leerzaam uitje.

04-04-2024

Olympic Moves streetdance

Op donderdag 4 april hebben 7 enthousiaste leerlingen meegedaan met de streetdance wedstrijd van Olympic Moves.
5 weken lang hebben de leerlingen elke vrijdagochtend ontzettend hard geoefend en goed meegedacht over de dans en de outfits voor het optreden. Het was een spannende dag voor de leerlingen, maar ze hebben het ontzettend goed gedaan. Ondanks de spanning en het hoge niveau van de wedstrijd hebben de leerlingen laten zien wat ze kunnen en hoeveel plezier ze daarin hebben.

02-04-2024

Rondleiding in Theater De Vest

Tijdens de workshops op de vrijdagmiddag gaan alle klassen om de beurt langs in theater De Vest.
Hier krijgen alle leerlingen een blik achter de schermen.
Zo zijn de kleedkamers bezocht, zagen we waar de decorstukken binnen werden gebracht, werd er uitleg gegeven over de opbouw van het theater en konden de leerlingen zien hoe het personeel te werk ging om alle lampen op te hangen en te bedienen.
Een mooi en leerzaam bezoek!

02-04-2024

Museumbezoek leerjaar 1

In leerjaar 1 werken we aan het thema: Iedereen is erbij. Tijdens dit thema hebben we het ook over onderwerpen waarbij mensen werden/worden buitengesloten.

Op dinsdag 2 april zijn we met de groepen 1A en 1B naar Vliegveld museum Bergen gegaan. We zijn bij een bunker geweest die tijdens de tweede wereldoorlog gebruikt is. In de bunker werd veel verteld over het vliegveld en over de verschillende voorwerpen die in de bunker lagen.

01-04-2024

Groen is nu in Heiloo

Op 21 maart zijn enthousiaste leerlingen uit leerjaar 1, 2, 3 en de S-klas mee geweest naar Groen is Nu in Heiloo. Tijdens deze dag presenteerde de groenbranche zich van alle kanten.
Onder begeleiding van de docenten plant en dier konden de leerlingen van alles te weten komen over deze sector. Er waren diverse workshops en activiteiten te doen zoals

- Workshop demonstratie maken van een daktuin
- Workshop straten/planten/schutting plaatsen in de proeftuin
- Check je skills op de minikraan
- Demo boomverzorgers en klimwand
- Bladblazer voetbal
- 4d plantenquiz
- Workshop over duurzaamheid en hergebruik in het groen.
- Golfpitch en sportveldenonderhoud 

Het was een geslaagde middag!

21-03-2024

Bedrijfsbezoeken

Op 14 en 21 maart zijn klas 2A en 2B op bezoek geweest bij de MacDonalds en bij Connexxion.
Dit alles stond in het teken van het thema: stage!
Tijdens de bezoeken werd er informatie gegeven en konden de leerlingen vragen stellen. Bij het bezoek aan de McDonalds mochten de leerlingen zelfs proberen om zelf een hamburger te maken.
Eind leerjaar 2 gaan de leerlingen opzoek naar een stage plek. Een mooie manier om samen alvast een kijkje te nemen in de verschillende sectoren die er zijn.

18-03-2024

Artiance speelt schermtijd voor 1A en 1B

In 'Schermtijd' delen vier jongeren hun (digitale) ervaringen en gedachtes door middel van snelle scenes en prikkelende taal. Ze geven de klas een kijkje achter de schermen van hun ‘perfecte’ insta-leven, stellen vragen en gaan in gesprek met de groep. Ze dagen de klas uit om mee op onderzoek te gaan naar hun eigen tijd online en off-line. Welke drie hobby's kan je doen zonder scherm en hoe maak je vrienden.

26-02-2024

BWI Bouwmasters

Op dinsdag 13 en woensdag 14 februari hebben er 4 mannen uit de 4/5C Hout klas meegedaan aan de BWI Bouwmasters-wedstrijd op de campus van ESPEQ. Dit jaar was de vraag om een kermiskraampje te bouwen. Aan dit thema mochten alle 7 deelnemende VMBO-BWI scholen een eigen invulling geven. Bij De Viaan was het vrij snel duidelijk: het wordt een eendenhengelspel. Op school is er vooraf een stromend waterdicht eendenvijvertje gemaakt. Dinsdag en woensdag hebben ze zelfstandig in Heerhugowaard de kraam getimmerd en de voorkant geschilderd. Met een prima en werkend eindresultaat tot gevolg.

06-02-2024

Stagemarkt

Op donderdag 1 februari jl. hebben we echt een geweldige stagemarkt in de school gehad. Wat ontzettend fijn om te zien dat de bedrijven naar onze leerlingen toekomen en hen de boodschap geven: we zijn op zoek naar goed personeel en we hebben jullie later nodig. De opkomst van ouders en leerlingen was echt enorm. Na afloop hebben we de medewerkers van de bedrijven uitgenodigd voor een drankje en een hapje. Daar werden mooie gesprekken gevoerd en we kregen veel complimenten voor onze leerlingen.

06-02-2024

Heftruckexamen

Op 29 en 30 januari is weer een delegatie van leerjaar 4 en Entree naar Hoorn geweest voor het behalen van hun hef- en -reachtruck diploma. Dit jaar wilden meerdere leerlingen zich hiervoor opgeven. Zoveel dat wij een sollicitatiecommissie hebben opgesteld. Daarom moesten de leerlingen een CV en brief sturen om daarmee in hun motivatiegesprek de commissie te overtuigen waarom zij naar Hoorn moesten, zodat ze later fictief kunnen werken bij Dozen en schuiven als heftruckchauffeur. Uiteindelijk hebben we 8 van de 18 geselecteerd. Zij hebben op maandag enige theorie gehad over de gevaren en dinsdag op verschillende heftrucks kunnen oefenen. Dinsdagmiddag was het praktijkexamen, waar iedereen voor is geslaagd. Van harte gefeliciteerd!

23-01-2024

Sport Z Voetbal

Deze donderdag is er voetbal bij Sport Z!
Van 14.45 tot 15.45 uur zijn jullie welkom in de gymzaal!
Vergeet geen gymschoenen en je gymkleding!

Zien we je donderdag?

18-01-2024

Disco

Op 11 januari is het jaar gezellig begonnen met de schooldisco.
Het thema was Glitter & Glamour.
Naast dansen op de dansvloer konden de leerlingen zich ook laten schminken en tattoos laten zetten én was er een fotolijst voor een leuke selfie.
De leerlingen hadden zich mooi aangekleed en hebben er een gezellige avond van gemaakt.

18-01-2024

Baanwielrennen

Afgelopen week hebben de leerlingen uit leerjaar 2 een spannende en vooral uitdagende clinic gevolgd in het Sportpaleis. De leerlingen gingen baanwielrennen!
Eerst werd er geoefend op het middenterrein om de fiets goed onder controle te houden, want een baanwielrenfiets heeft geen remmen!
Daarna mochten we de piste op en werden er hoge snelheden aangetikt! Er werd afgesloten met een rondje zo snel als je kunt.
Enthousiast werd de clinic gevolgd!

08-01-2024

Bioscoop

Op 21 december zijn de leerlingen uit de eerste en tweede klas naar de Vue in Alkmaar geweest.
In de klas konden de leerlingen hun stem uitbrengen en de film met de meeste stemmen werd bezocht. Dit was de Tatta’s 2!

Met veel gelach werd de film bekeken.
Dankzij de Stichting Witte Bedjes fonds konden de leerlingen naar de film.

19-12-2023

Kerststukjes

Tijdens de lessen Plant & Dier hebben de leerlingen uit leerjaar 1 en 2 mooi kerststukjes gemaakt.

15-12-2023

Schermen

 Tijdens de gymles hebben de S-klassen een scherm-clinic gevolgd.
De leerlingen kregen een sabel, masker en een vest. Het was een ware beleving!
“Aan het begin was het spannend, maar daarna vond ik het heel leuk. Zeker voor herhaling vatbaar” Aldus de leerlingen.
Holland Schermen oefent in de Meent. Misschien will je wel een proefles volgen, kijk verder op de website.
HollandSchermen – Schermclub Noord-Holland

14-12-2023

Sport Z

De laatste keer sport Z dit jaar wordt groots afgesloten. Deze donderdag staat er lasergamen op het programma!

Lijkt het je leuk om mee te doen? Geef je op, want vol is vol!
Vergeet niet om je gymkleding mee te nemen.

11-12-2023

Voorstelling in De Vest

Op 30 november zijn leerjaar 1, 2 en 3 naar de voorstelling Knock Out in theater De Vest geweest.

De voorstelling zat vol acrobatische trucs en visuele effecten. Alle fysieke grenzen werden opgerekt: mensen hingen te lang in de lucht, werden tegen muren geplet en uit elkaar getrokken en vechten daarna in volle vaart weer door. En dan is er ook nog een geheimzinnige cowboy met een gitaar, die de gebeurtenissen aan elkaar zingt.

11-12-2023

selectie Pro schoolvoetbal

Op dinsdag 19 december is de selectie voor de bovenbouw
Om 14.45 uur in de gymzaal (neem je gymkleding en schoenen mee)

Op woensdag 20 december is de selectie voor de onderbouw
Om 14.45 uur in de gymzaal (neem je gymkleding en schoenen mee)

04-12-2023

Link is terug

Vanaf maandag 11 december zijn de jongerenwerkers van Link Jongerenwerk weer op de Viaan te vinden! Zij komen veel op straat en op scholen. Daar gaan ze met jongeren in gesprek over hoe het met hen gaat. Ze kunnen helpen wanneer het niet goed gaat of wanneer er problemen zijn. Maar ze helpen jongeren ook met leuke dingen, zoals het ontwikkelen van talenten of het organiseren van activiteiten! Jongerenwerkers Mert en Ischa zullen iedere maandag op De Viaan aanwezig zijn. Ze maken een praatje met degene die daarvoor open staan en organiseren naschoolse activiteiten!
De bovenbouw is welkom vanaf 14.00 uur en de onderbouw vanaf 15.00 uur in het kunstlokaal.

 

04-12-2023

bezoek Espeq

Op 28 november zijn de tweede jaars leerlingen op excursie geweest naar ESPEQ in Heerhugowaard. Ze hebben een rondleiding gekregen over de verschillende bouwopleidingen daar, zoals timmerman, tegelzetter, schilder, machinaal houtbewerker en metselaar.
Er zijn 10 verschillende workshops gevolgd om een goede impressie te krijgen van alle verschillende beroepen.

Onze leerlingen kunnen daar terecht komen om een Entree-opleiding te doen in combinatie met beroep in de bouw.

Meerdere leerlingen hadden al een heuse wand met dakpannen gebouwd, waar je niet meer overheen kan springen.
We kregen een compliment dat de leerlingen geboeid en hard aan het werk waren. Een leuke middag met wellicht de blik gericht op de toekomst.

 

 

 

04-12-2023

Route aanduiding

In de school zijn nieuwe iconen te vinden!
Zo is het muzieklokaal en theater lokaal nu goed aangegeven in de school.
Waar de leerlingen in 4D in actie kunnen komen.

04-12-2023

Roofvogels bij Plant en Dier

Tijdens de Plant en Dier les op 20 november is een oud leerling langs geweest met zijn begeleider en een aantal roofvogels!
In de Middeleeuwen had elk kasteel zijn eigen valkenier.
Vanuit stichting Happy Wings waren er 3 verschillende uilen waarmee de leerlingen op de foto konden en zelfs vast mochten houden.
Er werd van alles over de vogels verteld, zoals dat in de Middeleeuwen elk kasteel zijn eigen valkenier had. De leerlingen vonden het spannend, maar erg interessant en gaaf.

Nieuwsgierig? Kom een kijkje nemen in de Ruïne van Brederode te Santpoort-Zuid of in Kasteel Radboud te Medemblik.

27-11-2023

Sport Z

Deze donderdag is er voetbal bij sport Z
Van 14.45 tot 15.45 uur zijn jullie welkom in de gymzaal
Vergeet niet je gymschoenen en gymkleding!

Zien we je donderdag?

27-11-2023

Klimmuur

In de gymzaal is er een boulder wand geplaatst.
Alle grepen zijn inmiddels geplaatst en de leerlingen kunnen eindelijk gebruik gaan maken van de wand en deze coole sport uitproberen.

Boulderen betekent het klimmen van een korte route op een vaak dicht bij de grond gelegen echte of kunstmatige rots.

27-11-2023

Autotechniek

Sinds 2 weken wordt er een opleiding SVA 1 Basisvaardigheden Autotechniek gegeven op het PCC Oosterhout in Alkmaar.
Praktijkschool De Viaan werkt samen met het PCC.
Voordeel is dat we het autotechnieklokaal kunnen gebruiken en de kennis delen van het PRO-onderwijs.

De leerlingen krijgen op de maandag en dinsdag een jaar lang praktijkles op het PCC, de theorievakken worden op De Viaan gegeven.

Bij certificering voor SVA 1 Basisvaardigheden autotechniek ligt de nadruk op arbeidsvoorbereiding. Het leren van specifieke vakkennis en vaardigheden binnen een interne schoolstage staat centraal. Het opleidingstraject voor een SVA 1 certificering speelt zich af op de school en wordt afgenomen door een examinator van het SVA-examenbureau en een docent.

 

17-11-2023

Bibliotheekbezoek

Op donderdag 16 november zijn de tweedejaars leerlingen naar de Bibliotheek Alkmaar De Mare geweest.

Tijdens dit bezoek hebben de leerlingen kennis gemaakt met de bibliotheek, wat daar allemaal voor leuke activiteiten te doen zijn en hebben ze en quiz gemaakt!

03-11-2023

Leerjaar 3 buiten sport

Vanaf 1 november zijn de derdejaars groepen gestart met de sportcarrousel.
Tijdens de dubbele lessen LO zullen de leerlingen kennis maken met verschillende sporten.
Zo zijn wij gestart met hockey bij AMHC en crossfit bij Vixtrix. Na de lessen hockey zullen wij gaan paddelen!

01-11-2023

Gezonde School Voeding

De Viaan heeft het themacertificaat Gezonde School voor Voeding opnieuw behaald.
Dit vignet is geldig tot 2026. Op deze manier kunnen wij leerlingen blijven aanmoedigen om gezond te eten en te drinken.
Als school zijn wij langdurig verbonden aan de Gezonde School met verschillende thema’s. Wij kunnen ons hierdoor duurzaam inzetten voor leefstijlbevorderingen in het onderwijs.

01-11-2023

Thema afsluiting leerjaar 1 & 2

De afgelopen periode is leerjaar 1 aan de slag gegaan met het thema ik – jij – wij. De vrijdag voor de vakantie zijn de ouders/verzorgers in de klas geweest en hebben gekeken naar de producten die de leerlingen hebben gemaakt. Het was een mooie tentoonstelling!

Leerjaar 2 was bezig met het thema klas 2… en ik.
Tijdens de lessen hebben de leerlingen spellen gemaakt die bij het vak horen. Deze spellen werden tijdens een game hall gespeeld met de ouders en verzorgers.
In de gymzaal waren ook vele spellen te spelen en bij muziek werd er een mooie demonstratie gegeven.

Het waren mooie thema afsluitingen en een goede start van de vakantie.

01-11-2023

Let's talk about sex

Leerjaar 4/5 en Entree zijn op 17 oktober naar de Vest geweest voor de voorstelling 'let's talk about sex'.
De voorstelling ging niet alleen over seks, maar vooral over het praten erover. Van het ongemakkelijke keukentafelgesprek en het informeren bij leeftijdsgenoten tot het peilen bij de partner. Het was feestelijk, maar veilig theater.

30-10-2023

Sport Z

Deze donderdag is er voetbal bij sport Z
Van 14.45 tot 15.45 uur zijn jullie welkom in de gymzaal
Vergeet geen gymschoenen en je gymkleding!

Zien we je donderdag?

20-10-2023

Inzamelingsactie

De Viaan heeft geld ingezameld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko.
Leerlingen hebben hun statiegeldflesjes ingeleverd en er is in 6 weken tijd 37,80 euro ingezameld

16-10-2023

PET Techniekevent

We zijn ook dit jaar weer aanwezig geweest bij het PET-Techniekevent in de Hoornse Vaart in Alkmaar. Een techniekevenement waar we leerlingen uit groep 7 en groep 8 enthousiast willen maken voor de technieksector door verschillende workshops aan te bieden. Opvallend was dat er dit jaar ook meer bedrijven stonden die in de infratechniek werken. De basisschoolleerlingen waren weer erg enthousiast en bleven bij ons kraampje ook wachten om een sleutelhanger of dobbelsteen te maken. Dit jaar mochten de leerlingen stemmen bij welke workshop ze het meest geleerd hadden. De uitslag is nog niet bekend.

16-10-2023

Fiets check

De komende week is het weer zover, de jaarlijkse fietscheck voor de 1e en 2e jaars leerlingen!
Samen met de leerlingen controleren we alle fietsen op veiligheid; we zorgen er met name voor dat de verlichting in orde is.

13-10-2023

SPORT Z BASKETBAL

Deze week is er op donderdag van 14.45 tot 15.45 uur sport in de gymzaal.
Deze week staat er basketbal op het programma.
Lijkt het jou leuk om mee te doen?
Geef je op bij de docent LO en vergeet dan niet je sportkleding mee te nemen!

13-10-2023

Robots bij de techniekles!

De opdrachten met de robots dragen bij aan oplossingsgericht denken, logisch beredeneren, zich verplaatsen op een bepaalde plek en daarvanuit verder denken. Door de robot een opdracht te geven, gaan de leerlingen vooraf een plan bedenken. Deze wordt uitgevoerd en vervolgens wordt er geëvalueerd of de robot op de juiste plaats van bestemming is aangekomen.

Leren programmeren sluit goed aan bij de 21st-century skills en de leerlingen vinden het super leuk!

13-10-2023

Vernieuwde site

De site is vernieuwd!
Op 19 en 20 september zijn er in school nieuwe foto’s gemaakt voor Magister en de website.

Neem gerust een kijkje!
Zie jij de 5 kernwaarden terug?

11-10-2023

Gouden schaal in de kantine

De Viaan heeft de gouden schaal voor de kantine toegewezen gekregen!

De gezonde schoolkantine is een manier om leerlingen gezonde en duurzame voedingskeuzes te laten maken. Om gezonde voeding vanzelfsprekend te maken is de omgeving namelijk belangrijk, net als educatie, het signaleren van problemen en beleid.

Een aantal afspraken uit de Richtlijnen Eetomgevingen
voor Scholen van het Voedingscentrum:

 • In elke aanwezige productgroep wordt minstens één betere keuze aangeboden.
 • Minstens 80% van het aanbod in de schoolkantine valt onder de categorie ‘betere keuze’.
 • Er wordt groente en fruit aangeboden.

Water drinken wordt gestimuleerd, bijvoorbeeld door tappunten of posters.

06-10-2023

Badminton bij Sport Z

Hoe leuk is het om tegen verschillende leerlingen uit verschillende klassen te badmintonnen?!

Dinsdag en donderdag van 14.45 tot 15.45 uur wordt er badminton gespeeld.

Elke week wordt er een andere sport beoefend en elke week worden er nieuwe posters in de school gehangen waarop staat welke sport er aan de beurt is.

Geef je weer op bij de docent LO!

27-09-2023

Sportdag leerjaar 4, 5 en Entree

Op dinsdag 26 september stond er een sportdag in de planning voor de bovenbouw.
Het was een zonnige dag en de leerlingen hadden 8 verschillende onderdelen te doen op de atletiekbaan onder begeleiding van de mentor.

Tijdens de sportdag werden er bij de verschillende onderdelen nieuwe persoonlijke records neergezet en zijn meerdere schoolrecords verbroken!

Er werd aangemoedigd, gelachen en er werden tips gegeven. Het was een mooie sportieve dag!

25-09-2023

Trefbal bij Sport Z

Deze week staat er een trefbaltoernooi op het programma bij Sport Z.
Doe mee met een groepje en geef je op!

Vergeet niet om sportkleding, schoenen en een flesje water mee te nemen!

Deze donderdag is het vanwege de oudergesprekken van 12.35 uur tot 13.35 uur!

21-09-2023

Goed gedrag online

Op 13 en 18 september hebben de leerlingen uit leerjaar 1, 2 en de S-klassen les gekregen van bureau Halt over gedrag online.
Tijdens deze les zijn er tips en trics gegeven over goed gedrag online.
Ook zijn er verschillende situaties besproken waarin de leerlingen konden vertellen hoe zij het zouden oplossen.

14-09-2023

Sport Z

Deze donderdag is er voetbal bij sport Z!
Van 14.45 tot 15.45 uur zijn jullie welkom in de gymzaal!
Vergeet geen gymschoenen en je gymkleding!

Zien we je donderdag?

20-07-2023

sport- & cultuur-middag in AZ stadion

Het jeugdfonds en de AlkmaarPas organiseren op dinsdag 5 september een Sort- en Cultuurmiddag in het AZ stadion voor kinderen van 4 t/m 12 jaar waarvan de ouders het lidmaatschap van een vereniging niet zelf kunnen betalen.

Het doel van de middag is om kinderen kennis te laten maken met verschillende activiteiten op het gebied van sport en cultuur. Deelname voor de kinderen is gratis en ouders zijn ook van harte welkom!

www.alkmaarpas.nl/azdag

06-07-2023

Sport Z

De laatste keer sport Z dit jaar wordt groots afgesloten.
Deze donderdag staat er lasergamen op het programma!
Lijkt het je leuk om mee te doen? Geef je op, want vol is vol!
Vergeet niet om je gymkleding mee te nemen.

22-06-2023

Outdoorpark lj 1 en 2

Op vrijdag 16 juni hebben de leerlingen van leerjaar 1 en 2 samen met de mentorklas een teambuildingmiddag gehad.
Het was prachtig weer en de leerlingen hebben super fanatiek meegedaan en samengewerkt.
Er zijn verschillende obstakels overwonnen individueel en samen. Het ene obstakel over het water (waar een enkeling in gevallen is) en de ander kruipend door het zand.
Onder veel gelach en vrolijke gezichten is de dag afgesloten met een ijsje.

22-06-2023

Schoolvoetbal toernooi

Op 9 juni zijn wij met onze jongens teams naar Maartensdijk afgereisd voor de finale van het NK pro voetbaltoernooi!
Het was prachtig weer en de sfeer in de groepen was goed.
De jongens van de onderbouw zijn als 5e geëindigd en de jongens van de bovenbouw 4e !
De leerlingen hebben zich van hun sportiefste kant laten zien en hebben hard voor en met elkaar gewerkt.
Met een voldaan gevoel zijn we aan het eind van de dag de bus weer ingestapt en hebben we een gezellige terugreis gehad met elkaar.

08-06-2023

Heftruck examen

Afgelopen woensdag en donderdag hebben 9 geselecteerde 4e jaars leerlingen nóg een examen gedaan.

Zij gingen op voor het heftruckcertificaat. In groepjes van 3, ieder op hun eigen heftruck of heuse reachtruck, gingen ze aan de slag. Hoe krijg je b.v. een stalen balk, door een smalle overheaddeur? Met coaching van andere leerlingen uit de groep, werd de heftruckchauffeur door de deur geleid. Maar natuurlijk was er begeleiding van de docent en van conciërge Kenny die mee was en ook examen heeft gedaan. Het viel op dat de jongens erg enthousiast waren en elkaar hielpen om te slagen voor de eindproef. Uiteindelijk zijn 6 van de 9 deelnemers geslaagd! Gefeliciteerd heren. En voor de gezakte leerlingen komt er vast nog een mogelijkheid.

08-06-2023

SVA 1 Techniek

Op maandag 5 en dinsdag 6 juni stond het examen SVA1 werken in de metaal voor de leerlingen uit de techniek klas op het programma.

Het leren van specifieke vakkennis en vaardigheden binnen een interne schoolstage staat centraal. Het SVA 1 examen vond plaats op school en is afgenomen door een examinator van het SVA-examenbureau en de docenten techniek.

Alle leerlingen zijn geslaagd!

06-06-2023

SCHOOLFRUIT

Afgelopen week is De Viaan gestart met het uitdelen van gratis fruit in de pauzes. Dit wordt mogelijk gemaakt door het Jeugd Educatie Fonds.
Vanaf dinsdag 6 juni wordt er gestart met het verzorgen van een ontbijt voor die leerlingen die niets te eten mee hebben van thuis.
De leerlingen kunnen tussen 8.00 en 8.20 uur naar de kantinebalie komen en een ontbijt bestellen/afhalen bij mw. Schoonhoven.

05-06-2023

SVA1 Handel

Op dinsdag 16 mei 2023 vond het praktijkexamen SVA1 Werken in de winkel plaats.
7 Leerlingen kregen individueel 45 minuten de tijd om te laten zien wat ze geleerd hadden tijdens de lessen Handel. Ook de stage-ervaringen werden meegenomen bij de examinering en beoordeling. De examinator was onder de indruk van de kennis en vaardigheden van alle leerlingen.

19-04-2023

TDR Running Talents Project

Samen met vele andere middelbare scholen doet De Viaan mee aan het RTP-Running Talents Project. TDR is het beste hardloopteam van Nederland. TDR staat voor Team Distance Runners. Bij TDR trainen atleten die gespecialiseerd zijn in de afstanden 400 meter t/m de marathon (42,2 km). 

Tijdens de TDR Testdag kijkt TDR of er leerlingen zijn die voldoende potentie hebben om in aanmerking te komen voor het Running Talents Project 2023. Dit project bestaat uit een reeks trainingen en wedstrijden. Deze trainingen en wedstrijden kosten de uitgekozen leerlingen niets. 

 

18-04-2023

Kukeleku!

Op 7 april is haan Barrie op stok gezet tussen de dames.
Het nieuwe ‘familielid’ Barrie is een Brahma haan.
In het paasweekend heeft hij kunnen acclimatiseren en is het helemaal goed gegaan. Het is een leuke haan die zijn plek tussen de dames al goed kan vinden. Tijdens de pauzes op het schoolplein horen we hem al kraaien.

18-04-2023

Sociale Vaardigheid Examen

Dinsdag 7 maart jl. hebben 41 leerlingen uit de sectorklassen en S-klas het Sociale Vaardigheid Examen KSE1 (op weg naar 1f) of KSE2 (1f) in de gymzaal gemaakt. Dit was dankzij de inzet van degenen die dit hadden omgebouwd en het examen begeleid hebben, weer mogelijk voor het 8e jaar op rij. Daarnaast is voor het 2e jaar bij o.a. de NT2-leerlingen een voorleesexamen afgenomen.

We kunnen jullie melden dat ALLE leerlingen geslaagd zijn! Gefeliciteerd!!!

14-04-2023

Excursie buitengewoon vakwerk

Op donderdag 13 april zijn alle tweede jaars en een aantal derde jaars leerlingen naar de eerste editie buitengewoon vakwerk bij de Geestermerambacht geweest.
Met de bus zijn we opgehaald en op het terrein kregen we een pen en een quizformulier.
Wij mochten de rode route volgen. Langs deze route stonden machines en waren er ook opdrachten die we konden uitvoeren. Zoals werpen met een kettingzaag (de afstand werd genoteerd), klimmen op een klimwand en met een bladblazer voetballen. 

13-04-2023

Hefboomtafel

Twee leerlingen uit de techniekklas hebben samen een hefboomtafel gemaakt.
We hebben de hefboomschaar nieuw gekocht vanwege de metaal opleiding SVA 1. Na de aanschaf is er besloten om deze hefboomtafel zelf maar te maken op de juiste werkhoogte. Deze werkhandelingen (competenties) worden ook aangeleerd bij de opleiding SVA 1. Zoals: aftekenen, zagen, boren, vijlen, MAG-lassen, slijpen, verf spuiten, samenwerken en veilig werken. Het was een interessant leerproces voor de twee leerlingen.

13-04-2023

Het SVA-examen Werken in de Schoonmaak

De Zorg en Welzijn-leerlingen van 4/5C hebben op 3 en 4 april examen gedaan voor Werken in de Schoonmaak. De 11 leerlingen moesten laten zien dat ze veel geleerd hebben. Ze hebben hard geoefend op de onderdelen stofwissen, moppen, sanitair onderhoud en interieuronderhoud. Het bestaat uit veel verschillende onderdelen die ze allemaal in de juiste volgorde uit het hoofd moeten leren. De kandidaten kregen eerst theorievragen en daarna moesten ze het laten zien in de praktijk. De examinator was zeer tevreden over onze leerlingen.

Ze zijn allemaal geslaagd!

De leerlingen hebben dinsdagmiddag tijdens de uitreiking het SVA-certificaat ondertekend mee naar huis gekregen. Er was een mooie opkomst. Het was een fijne afsluiter van deze intensieve, maar mooie dag(en).

03-04-2023

PRO voetbal

Op vrijdag 31 maart zijn we met 36 leerlingen afgereisd naar Diemen. Bij voetbalvereniging CT’70 werd er op 2 velden gespeeld.
De bovenbouw jongens speelden 11 tegen 11 op kunstgras.
De onderbouw jongens speelden 7 tegen 7 op een half veld. Net als de dames.

Het weer zat helaas niet mee.
Van het begin van de wedstrijden tot aan de prijsuitreiking regende het.
Al mocht dat de pret niet drukken! De dames hebben een mooie 3e plek bereikt!
De jongens uit het bovenbouwteam hebben een tweede plek behaald en staan in de wachtrij voor de finale. De jongens uit het onderbouwteam zijn eerste geworden tijdens de voorrondes en hebben zich direct geplaatst voor de finale in Utrecht op 9 juni!

29-03-2023

Gezond Leven? Check het even!

Vanaf komende week start de GGD weer met Gezond leven? Check het even!
Alle leerlingen van leerjaar 1 en 3 vullen een digitale vragenlijst in over gezond en veilig opgroeien.

23-03-2023

Kleurles

KLEURLES -> een voorstelling over discriminatie en sociale uitsluiting.
Maandag 20 maart hebben alle klassen 4/5 in de Theaterzaal de voorstelling KLEURLES gezien met 4 acteurs van theatergroep Live Your Story uit Amsterdam.

De jonge acteurs hebben als achtergrond Chinees, Syrisch, Afrikaans en Sint Pancras. Ze acteerden situaties over vooroordelen en buitengesloten zijn.
Bij het nagesprek speelden de leerlingen een vragenspel: Waar woon jij?  Waar kom jij vandaan? Zonder te oordelen.

De meeste leerlingen vonden het goed gespeeld en herkenden de verhalen. Een paar leerlingen vonden het wel leuk maar wisten er alles al van.

 

16-03-2023

Nieuw toestel op schoolplein

In de voorjaarsvakantie is er op het schoolplein een calesthenic toestel geplaatst. Dit is mogelijk door de subsidie van het Schipholfonds, verkregen in december.

Ondanks het slechte weer van de afgelopen week hebben de leerlingen in de pauze al ondersteboven aan het rek gehangen.

15-03-2023

Studiedag 6 maart

Op 6 maart is het personeel gestart met een studiedag. Er is met plezier en verbinding, samen nagedacht over verschillende vraagstukken. De dag werd in tekeningen vastgelegd door een cartoonist en dat heeft mooie plaatjes opgeleverd. Komende donderdag bepalen we welke tekeningen we een mooie plek in onze school krijgen.

13-03-2023

Schooljudo

De eerste lessen schooljudo zijn gestart!
Onder leiding van een judoka (met zwarte band) zijn de eerste lessen fanatiek en succesvol verlopen. De leerlingen uit leerjaar 1 en de S-klas zullen 6 judo lessen volgen deze periode.
De lesmethode is gebaseerd op ervarend leren waarbij 7 judowaarden staan centraal.

Vertrouwen ‘op elkaar kunnen rekenen’
Samenwerken ‘elkaar altijd helpen’
Respect ‘alles en iedereen in hun waarde laten’
Beheersing ‘in balans blijven’
Weerbaarheid ‘sterk staan en volhouden’
Discipline ‘doen wat nodig is’
Plezier 'lachen en veel lol maken' 

13-03-2023

Sport Z

Deze donderdag staat er weer een nieuwe sport op het programma.
We gaan boksen! Van 14.45 tot 15.45 uur komt er een trainer de les geven.
Vergeet je sportkleding niet en neem een flesje water mee.

09-03-2023

Inzamelingsactie

Er is door de leerlingen  €142,10 ingezameld voor giro 555.
Sommige leerlingen gingen hun hele dorp langs om flessen in te zamelen.

07-03-2023

Money Start

Money Start zet zich in voor een financieel gezonde toekomst voor jongeren.

Lesprogramma ‘Hoe word je rijk?'
Het aantal jongeren dat in de schulden komt na hun 18e verjaardag stijgt explosief. In de afgelopen vijf jaar is het aantal jongeren met schulden bijna verdubbeld (BKR, Schulden monitor 2020).

Eén van de belangrijkste redenen van schulden bij jongeren is dat zij niet precies weten wat er verandert als ze 18 worden! Jongerenschuldhulpverleners geven aan dat zij daardoor allemaal in dezelfde valkuilen trappen. Ons motto is: als jongeren allemaal op dezelfde manier in de schulden komen, dan kunnen we ze ook leren om dat niet te doen!

In de afgelopen 3 lessen hebben de leerlingen uit leerjaar 3,4 en 5 in deze volgende thema’s lessen gevolgd: Social Media- Budgetplan maken en een geldquiz.

 

23-02-2023

BWI Bouwmasters bij ESPEQ

Wanden maken, vloer maken, deur afhangen, luifel maken, afplakken, schilderen, rollen tamponeren, uitgifteplank maken en een front maken van onze foodtruck.
Dit alles monteren onder tijdsdruk en in wedstrijdverband, heeft toch een mooie 4e plek opgeleverd! Bij BWI Bouwmasters bij ESPEQ deden 4e jaars leerlingen van 7 andere technische vmbo-scholen uit Den Helder, Hoorn tot Alkmaar afgelopen dinsdag en woensdag mee. We kunnen trots zijn op onze 3e jaars mannen. Er moest worden samengewerkt, overlegd, besluiten genomen worden en weer worden doorgepakt. Ze vielen op door hun harde werken, hun aanwezigheid in de bouwhal, snel van de koffiepauze genieten en weer doorgaan.

23-02-2023

Mobiel Media Lab

Op dinsdag 21 februari kwam de politie op bezoek voor een kennismaking in alle klassen van de leerjaar 1, 2 en de S klas. Zij hebben aandacht besteed aan online pesten en omgang met sociale media. Leerjaar 4/5 en de Entree-klassen gingen op bezoek in een vrachtwagen die op het parkeerterrein stond. In de vrachtwagen hebben jeugdagenten/jongerenwerk gepraat met de schooljeugd. Belangrijke thema’s kwamen aan bod, zoals cyberpesten, sexting, nepvuurwapens, alcohol, drugs, lachgas en vuurwerk. Wat vinden de leerlingen daarvan? Na elke inzet weten ze hoe ze de politie kunnen bereiken, ook nadat de vrachtwagen weer is vertrokken.

22-02-2023

Benzies & Batchies

Alles over liefde, daten en sexting.

Jongeren komen van de ene op de andere dag terecht in een wereld waarin seksualiteit een belangrijke rol speelt. Om hun eigen koers daarin te kunnen varen, is het belangrijk dat ze respect en begrip hebben voor zichzelf en de ander. Dinsdag 14 februari Valentijnsdag is deze voorstelling voor Entree1 en Entree2 geboekt. Later dit schooljaar krijgen de leerlingen van 4/5 dezelfde voorstelling. Dit wordt vergoed uit de € 5000,00 bonus die onze school in 2022 vanuit het vignet Gezonde School heeft verkregen.

09-02-2023

Excursie ESPEQ leerjaar 3

Op 19 januari en 2 februari zijn we met de twee 3e jaars Hout-groepen op excursie geweest naar ESPEQ in Heerhugowaard. We hebben een rondleiding gekregen langs de verschillende bouwopleidingen, zoals timmerman, tegelzetter, schilder, machinaal houtbewerker en metselaar.

Onze leerlingen kunnen daar ook terecht komen om een Entree-opleiding te doen in combinatie met een beroep in de bouw. Leuk dat we beide keren ook even hebben gesproken met Mika en Xavi die vorig jaar nog op onze school zaten in leerjaar 4.

 

06-02-2023

Voetbalkooi-net

Het heeft even geduurd, maar eindelijk hangt het net over de voetbalkooi! We hopen dat de leerlingen nu extra veel plezier hebben tijdens de pauzes, want de bal kan niet meer uit de kooi geschoten worden!

Door de subsidie, die verkregen is door het behalen van het vignet ‘Gezonde school Sport’, heeft onze school het net kunnen financieren.

26-01-2023

Aktie Voedselbank

De hele school heeft 574 producten ingezameld.
De leerlingen hebben ook kerststukjes en knutsels gemaakt om kerst voor de klanten van de voedselbank extra feestelijk te maken. 

26-01-2023

Inzamelen flesjes

In de kantine staat een gele bak voor alle lege statiegeld flesjes.
Het inzamelen van deze flesjes blijven we het hele schooljaar doen. Goed voor het milieu en de opbrengst gaat naar de Voedselbank.

 

13-01-2023

OPEN DAG

U bent van harte welkom om kennis te maken met onze school.
Vooraf aanmelden is niet nodig.

13-01-2023

Muur van respect

In de Week van Respect, 7 t/m 13 november 2022, hebben wij ons gericht op jongeren: de generatie van de toekomst. Want wat zij jong leren, nemen zij de rest van hun leven mee. Respectvol samenleven begint daarom, onder andere, op school.
In alle klassen is er aandacht geweest voor dit thema en hebben de leerlingen hier een mooi ontwerp van gemaakt. De mooiste ontwerpen zijn uitgekozen en vormen samen een kunstwerk.
Dit nieuwe kunstwerk ‘de muur van respect’ hangt trots in de school, want respect is één van de kernwaarden van De Viaan.

22-12-2022

Thema afsluiting 2, leerjaar 1 en S-klas

Met de eerstejaars leerlingen en de S-klas wordt ieder thema feestelijk afgerond.
Thema 1 is afgesloten met een tentoonstelling.
Dit thema (onze school en ik) heeft de klas een krant geschreven!
Wij vinden het heel leuk om te zien/lezen wat de leerlingen allemaal in een korte periode doen op school!

 

22-12-2022

Schaatsclinic leerjaar 3

Op 14 en 15 december hebben de leerlingen uit 3A en 3D een schaatsclinic gevolgd. Klas 3B en 3C krijgen na de kerstvakantie ook de clinic.
De clinic is gegeven door RTC-trainer(regionale trainer) meneer van der Rol Brouwer.
Voor sommigen een overwinning door op noren te rijden en voor sommige het begin van pootje over!
Een geslaagde clinic op de 400 meterbaan!

21-12-2022

Schoolfeest

Donderdag is het schoolfeest bij Victorie!
Heb je nog geen kaartje? Haal deze snel op bij je mentor

19-12-2022

Bezoek VUE

Vanuit het Witte Bedjes fonds mochten leerjaar 1 en 2 naar de film! Vanuit de stemming kwam 'Wil de krokodil' als favoriet naar voren. De leerlingen gingen wandelend naar de Vue toe. Eenmaal aangekomen mochten we door naar zaal 9 en werd er anderhalf uur gekeken naar de film.

19-12-2022

Games meets Sports!

Jongeren hoeven zich niet te vervelen in de kerstvakantie. Op 29 december organiseren de sportregisseurs van Alkmaar Sport en de jongerenwerkers van Link 'Games meets Sports'! Een middag waarop je mee kunt doen aan te gekke activiteiten zoals, virtueel trefbal, lasergame, dans & TikTok, Fifa en zaalvoetbal.

12-12-2022

Huiskamerproject

Aankomende woensdag is er weer een naschoolse activiteit vanuit LINK jongerenwerk! Vorige week zijn we gestart met het perfecte plaatje. Vind je het leuk om foto’s te maken, creatief bezig te zijn of wil je leren fotograferen? Kom dan aankomende woensdag langs! We duiken de komende weken samen in de wereld van fotografie en zullen met elkaar de strijd aangaan over wie het mooiste plaatje op de foto kan krijgen!
Heb je nou niet zo’n zin in het perfecte plaatje, maar vind je het wel leuk om naschool bij ons te chillen? Ook dan ben je hartstikke welkom!

Wij zorgen voor drinken en wat lekkers, zien we je woensdag?

12-12-2022

Tussentijdse toets Entree leerlingen

Maandag 12 en dinsdag 13 december maken de Entree-leerlingen hun tussentijdse toetsen. Deze toetsen tellen mee voor het bindend studieadvies. Voor 2 leerlingen tellen deze toetsen zelfs als eindexamencijfers!        

11-12-2022

Paarse Vrijdag

Vrijdag 9 december is er in de klassen aandacht besteed aan het thema "Iedereen mag zijn wie hij wil zijn." Daarbij is ook expliciet aandacht gegeven aan het perspectief vanuit andere culturen met betrekking tot dit thema.

08-12-2022

Week van de Voedselbank

12 t/m 16 december 

Net als vorig jaar houdt De Viaan een inzamelingsactie voor de voedselbank Alkmaar.
De leerlingen kunnen deze week houdbare producten inleveren op school.
Er zijn lessen over het thema armoede in gezinnen en de werkwijze van de Voedselbank.

Maandag 19 december worden alle donaties naar de voedselbank gebracht.

 

06-12-2022

Sint

In de klassen is op 5 december de verjaardag van de Sint gevierd. In de ene klas werden er lootjes getrokken en in de andere klas werd er fanatiek een dobbelspel gespeeld.
Alleen de derdejaars waren op stage. Met hen heeft de mentor op een ander moment een gezellige activiteit gepland. Het was een gezellige middag.

03-12-2022

Subsidie Schipholfonds

Op vrijdag 2 december was De Viaan uitgenodigd voor de uitreiking van de subsidie van het Schipholfonds. We zijn ontzettend blij dat we zo’n mooi bedrag toebedeeld hebben gekregen!
In het voorjaar wordt van dit geld een calesthenic toestel geplaatst op het schoolplein.

02-12-2022

Espeq

Wij waren woensdag 30 november met school naar Espeq. Ik zat in een leuk groepje. Het was heel leerzaam en het was heel leuk. De vakken waren verven, metselen, elekiciteit, dakpannen leggen, een woonwijk ontwerpen en een badkamer ontwerpen. We hebben ook een telefoon houder gemaakt en we gingen leren om een graafauto te besturen en op een tv een kraan te besturen. Ik vond het heel leuk. Leuk voor mij in de toekomst, het was in Heerhugowaard. We gingen met een bus daar heen en ze brachten ons ook terug. Toen was het weer voorbij.

Damian 2A

02-12-2022

Schermtijd

Op 11 en 18 november en op 9 december hebben de leerlingen uit leerjaar 1, 2 en de S-klas de voorstelling Schermtijd van de spelersgroep Artiance.
De voorstelling was op school en de 4 spelers spraken over het delen van (digitale) ervaringen en gedachtes door middel van vlotte, herkenbare scenes.
De klas kreeg een kijkje achter de schermen van hun ‘perfecte’ insta-leven. 

16-11-2022

Steptoernooi Alkmaar

Voor de hele poster met informatie, zie de volgende pagina.

11-11-2022

Baanwielrenclinic leerjaar 2

Afgelopen week hebben de leerlingen uit leerjaar 2 een spannende en vooral uitdagende clinic gevolgd in het Sportpaleis.
Eerst werd er geoefend op het middenterrein om de fiets goed onder controle te houden, want een baanwielrenfiets heeft geen remmen!
Daarna mochten we de piste op en werden er hoge snelheden aangetikt!
Enthousiast werd de clinic gevolgd!

11-11-2022

Thema afsluiting 1A & 1B – IK , JIJ , WIJ

We hebben een thema-afsluiting gehad van thema 1 'Ik, jij, wij'.
Onze ouders kwamen kijken naar ons werk die we hadden gemaakt tijdens thema 1. 
We hadden wat van kunst, techniek, gym, workshop, burgerschap en Nederlands. We hadden zelfs koffie, thee, water en koekjes. Twee kinderen van onze klas stonden beneden te wachten om de ouders van beneden naar boven te sturen en nog twee anderen kinderen boven stuurden hen naar het lokaal. 

04-11-2022

Sport Z

De komende week staat er een populaire sport op het programma.  
Dit keer gaan we boksen!
Er zal speciaal een trainer komen om de les te verzorgen!   

We beginnen om 14:45 en zijn om 15:45 uur weer klaar.  
Doen jullie mee op dinsdag en donderdag? 

Vergeet je niet aan te melden bij je gymdocent! Vol = Vol

31-10-2022

Weerbaarheids-training

Dinsdag 8 november start de weerbaarheidstraining die aangeboden wordt vanuit MEE&de Wering. Deze weerbaarheidstraining is voor zowel jongens als meisjes. Vooralsnog gaat nu een groep van 11 leerlingen uit zowel de 1e als de 2e van start en zullen zij tijdens de training door middel van bewegen, spel en praten leren hoe je op jezelf kunt vertrouwen en hoe je je sterker en veiliger kunt voelen. Maartje Dekker van MEE&de Wering zal samen met mevrouw De Ruiter de training gaan verzorgen en deze zal plaatsvinden onder schooltijd in het theaterlokaal. Rond het voorjaar zal er een tweede groep starten.

28-10-2022

Lo-les buiten de deur

3e jaars gymles bij Victrix

Vanaf de herfstvakantie tot aan de kerstvakantie gaan we met de 3e jaars groepen naar Alkmaar Victrix (sportschool/crossfit). De klassen krijgen 9 weken een Sport en lifestyle-traject in de fitness bij Victrix. In het Sport en lifestyle-traject gaan de leerlingen kennismaken met functioneel bewegen en gezondheid. Functioneel bewegen zijn bewegingsvormen die je ook doet in het dagelijks leven, zoals: trekken, duwen en gooien. De leerlingen gaan kennismaken met verschillende krachtdisciplines. Denk aan powerliften, weightlifting en strongman, maar ook conditie en lenigheid komen aan bod. Naast de trainingen gaan ze in spelvormen kennismaken met wat een gezonde leefstijl is.

27-10-2022

Mobiel in mijn hand, fiets aan de kant

Op woensdag 26 en donderdag 27 oktober hebben de eerste en tweedejaars leerlingen een traffic skill les gekregen. Deze les sloot mooi aan bij de fietsveiligheidscheck die de leerlingen bij de techniekles hebben gevolgd. 

Met behulp van oefeningen in het klaslokaal tonen we aan dat je geen twee dingen tegelijk kunt doen in het verkeer.

Op onze fietssimulator wordt nog eens duidelijk ervaren dat bellen en appen en tegelijk op het verkeer letten niet mogelijk is.

 

Want het belangrijkste is:

Zelf ervaren!

25-10-2022

Stadskrant 14-10

Artikel uit de Stadskrant Alkmaar, zie volgende pagina.

24-10-2022

Sport Z Dans clinic

Op dinsdag en donderdag staat er weer een nieuwe sport op het programma! Dit keer gaan we dansen! Er wordt een choreografie aangeleerd door een ‘echte danseres’!
Geef je snel op bij je docent LO en vergeet je gymkleding niet!
De clinic is van 14.45 uur tot 15.45 uur. Tot dan!

12-10-2022

ANWB Fietsverlichtingsactie

Samen maken we Nederland veiliger

Voor school en op het schoolplein zijn deze week tags geplaatst met de tekst “Zet je licht aan!” bij en rondom de school en op schoolroutes.
Goed verlicht zijn is van levensbelang. Niet alleen voor automobilisten, maar ook voor jou als fietser. Nog veel te vaak gaan fietsers niet goed verlicht door het verkeer en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Wist je dat de kans op een aanrijding met 20% afneemt met goede fietsverlichting? Dus wij zeggen: check je fietsverlichting en zet je licht aan! 
Tijdens de landelijke actie van de ANWB hebben de leerlingen uit leerjaar 1 en 2 de fietscheck gedaan. Niet alleen de fietsverlichting werd gecheckt, maar ook of de remmen het doen, er een fietsbel op de fiets zit en onder andere of er reflectoren op de fiets zitten.

29-09-2022

Sportdag unieke spelen

Op vrijdag 23 september hebben de leerlingen van De Viaan meegedaan aan de sportdag ‘unieke spelen’ in De Meent.

Het eerste deel van de dag bestond uit verschillende clinics en het tweede gedeelte van de dag was vrije instuif.
Zo hebben de leerlingen meegedaan met lasergamen, ice games, ninja academie, bmx’en en waren er vele luchtkussens.

Het was een sportieve en leerzame dag waarbij de leerlingen uit leerjaar 1, 2 en 3 op een interactieve manier kennis hebben gemaakt met sporten en activiteiten die ze in hun vrije tijd kunnen doen.

12-09-2022

Workshop kanoën

Iedere vrijdag zijn er verschillende workshops waaruit de leerlingen kunnen kiezen. Deze 10 leerlingen hebben gekozen voor de workshop kanoën. Deze leerlingen gaan de komende weken onder begeleiding stukjes varen en oefenen met hun techniek. Voor een aantal een eerste kennismaking met deze sport!

05-09-2022

Kennismaking met mentorklas

Op woensdag 31 augustus hebben alle leerlingen samen met hun mentorklas een leuke eerste kennismakingsactiviteit gedaan.

Zo heeft leerjaar 1 op school kennismakingsspellen gespeeld, leerjaar 2 is naar Voetgolf in Alkmaar geweest, leerjaar 3 izijn o.a. wezen bowlen en in leerjaar 4 zijn ook verschillende activiteiten gedaan zoals naar het racecentrum!

26-08-2022

Aanvang nieuw schooljaar

Op dinsdag 30 augustus worden de leerlingen volgens onderstaand schema op school verwacht: 

leerjaar 1    09.00-10.00 uur
leerjaar 2    10.00-11.00 uur
leerjaar 3    11.00-12.00 uur
leerjaar 4/5
+Entree      12.00-13.00 uur

06-07-2022

VCA geslaagden techniek + plant en dier

Afgelopen dinsdagochtend hebben enkele Techniek- en Plant en Dier-leerlingen uit leerjaar 3 en 4, het VCA-examen (Veiligheid Checklist Aannemers) afgerond. 9 Van de 11 cursisten zijn geslaagd. We kunnen de volgende leerlingen feliciteren: Bradley, Lex, Vince, Jay, Nairo, Alvien en Rick hebben het diploma behaald. Een prestatie waar ze echt trots op mogen zijn!
Met dit certificaat ben je je bewust van onveiligheden op een bouwplaats of in de industrie. En is verplicht in de bouw bij een VCA-gecertificeerd bedrijf.

01-07-2022

Geslaagd!

Wij feliciteren onderstaande leerlingen met het behalen van hun PRO diploma:

Saadiq, Fortuna, Jay, Lucio, Beba, Caitlin, Amy, Christianne, Roxy, Mats, Achraf, Angela, Franco, Amber, Bo, Ashley, Alyssa, Imano, Kyra, Celine, Carlotta, Fahma, Yordanos, Sude, Sabrina, Abdi, Jill, Tyrza, Mirela, Warda, Miliana, Nour, Vince, Tidiane, Jay, Bradley, Lex, Aregai, Alvien, Xavi, Mika, Ramon, Levi, Thijs, Rick, Stijn, Romy

Onderstaande leerlingen hebben naast hun PRO diploma ook hun Entree diploma behaald:

Dean, Senna, Naomi, Sem, Mel, Bruce, Amos, Rogier, Denise, Yusuf, Nordin, Fyori, Abdallah, Anouk, Dennis, Salimatou, Pablo, Caylin, Sean Paul, Amjad, Yasmin, Mila

21-06-2022

SVH Keukenassistent

Op 23 mei waren de examens Consumptief in de ochtend en middag. Alle leerlingen kregen eerst een mondeling examen met allerlei theorievragen over onder andere hygiëne en kooktechnieken. Daarna kregen ze een gerecht toegewezen die ze moesten koken. Ze kregen 15 minuten om alle ingrediënten en materialen te verzamelen. Ze hadden dan 90 minuten om te koken en nog 30 minuten om alles schoon te maken. Ondanks de zenuwen en soms kleine schoonheidsfoutjes hebben alle kandidaten het geweldig gedaan. Iedereen heeft dan ook het examen gehaald!! De klas wil allereerst hunzelf bedanken voor het keiharde werk maar natuurlijk ook hun mentor chef R. Hilbrink en chef M. Kempff. Hartelijk dank voor alle lessen en motivatie en de soms benodigde schop onder de kont! :-)

Horecaklas 4A

17-06-2022

Sport Z

Bij Sport Z hebben we de laatste weken de populaire en leukste sporten op het programma!
In week 25 gaan we nog een keer basketballen op dinsdag en donderdag.
In week 26 gaan we nog een keer voetballen en in de laatste week voor de vakantie staat Nerf op het programma.
Op dinsdag en donderdag zijn jullie weer welkom van 14:45 tot 15:45 uur.
Geef je op bij je docent LO.

16-06-2022

Kunst en plastic soep

Leerjaar 1 heeft van plastic afval eigen waterdieren gemaakt en beschilderd om aandacht te vragen voor het milieu.

16-06-2022

Gezonde schoolkantine 2022

Dit jaar heeft De Viaan voor de 5de keer een gouden kantineschaal verdiend voor gezonde broodjes en snacks in de pauzes. Leerlingen uit leerjaar 2 maken deze klaar samen met onze foodmedewerkster.


Foto:Jan Jong Fotografie

 

13-06-2022

Nederlands Kampioenschap PRO voetbal

Op vrijdag 10 juni hebben wij met 3 teams meegedaan aan het PRO scholenvoetbal-toernooi in Utrecht. Dit was het Nederlands Kampioenschap 4 tegen 4 voor praktijkonderwijs.
De leerlingen waren enthousiast en gemotiveerd, het weer zat mee en er werd gespeeld op een toffe locatie (het dak van de Ikea)!

Tijdens de finalewedstrijden moesten de leerlingen omgaan met succes en tegenslag. Er werd onderling goed samengespeeld en gecoacht! Samen hebben zij er een sportieve en leuke dag van gemaakt.

Met als kers op de taart een gescoute leerling en een berg aan motivatie voor volgend jaar!

08-06-2022

Kookles op praktijkschool De Viaan

Toen we op donderdag 14 april bij praktijkschool De Viaan in Alkmaar aankwamen werden we vriendelijk ontvangen door de docenten en leerlingen uit de eerste en tweede klas. Na uitleg over welke gerechten wij gingen bereiden, werd de klas opgedeeld in meerdere groepjes en werden de leerlingen van het Murmellius Gymnasium gemengd met de leerlingen van
De Viaan. Tijdens het koken verliep de samenwerking erg goed en was het leuk om twee totaal verschillende groepen leerlingen, waar ook nog een leeftijdsverschil tussen zat, te zien samenwerken. In de aula stond een voetbaltafel die een aantal leerlingen al snel had opgemerkt. Tijdens het koken namen meerdere leerlingen even een pauze om samen een potje tafelvoetbal te spelen. Doordat we in gemengde groepen zaten was er veel gelegenheid om vragen aan elkaar te stellen en er zo achter te komen hoeveel verschillen er zitten in de vakken die op beide scholen worden gegeven.

25-05-2022

Drie op een rij met SPORT erbij!

De Viaan heeft deze maand alweer een derde vignet van de Gezonde School gekregen naast Voeding en Welbevinden nu ook Sport.
Wij zijn beloond met een subsidie van € 1.200,00 voor een net bij de voetbalkooi op het schoolplein.

20-05-2022

Sport Z

Deze week staat er een nieuwe sport op het programma!
Deze week zullen wij op dinsdag en donderdag gaan honkballen op het grasveld bij de atletiekbaan.

Denk dus aan de juiste sportkleding!
Van 14:45 tot 15:45 ben je welkom.

Opgeven kan bij je docent LO

20-05-2022

SoVa examen

Op dinsdag 17 mei hebben de leerlingen uit de sectorklassen 4/5 en Entree deelgenomen aan  het Sociale Vaardigheid Examen KSE1/op weg naar 1f. De NT2-leerlingen met ondersteuning van meneer Van Heijningen en 4 leerlingen zijn voor het KSE2 gegaan. Het is een belangrijk examen voor deze leerlingen, waaraan na 2 jaren van aanpassingen door corona, eindelijk iedereen weer kon deelnemen. Nu is het spannend wachten op de uitslag na 5 weken (week 25).

20-04-2022

SVA examen Z&W

De Zorg en Welzijn-leerlingen van 4/5C en 4/5B hebben op 11 en 12 april examen gedaan voor Werken in de Schoonmaak. De 15 kandidaten moesten laten zien dat er veel geleerd en vaak geoefend is op de verschillende onderdelen.
De onderdelen zijn stofwissen, moppen, sanitair onderhoud en interieuronderhoud. Het is lastig om alle onderdelen uit je hoofd te moeten leren, want er zijn wel speciale regels hoe je alles moet doen. Verder moet je heel goed op je houding letten en alles in de juiste volgorde doen. Ondanks de docentenwissel hebben de leerlingen serieus en hard gewerkt om alles onder de knie te krijgen. De kandidaten kregen eerst theorievragen en daarna deden ze het voor in de praktijk. Alle leerlingen zijn geslaagd!
Zij krijgen een SVA-certificaat en een cijferlijst dat erkend is door de branche.

04-04-2022

'Hoe word je rijk'

Leerjaar 3 krijgt vanaf 7 april gastlessen vanuit het project Moneystart.
De gemeente Alkmaar geeft subsidie voor deze lessen ter preventie van schuldproblemen bij jongeren. De gastdocente gaat 3 lessen verzorgen over onderwerpen waar jongeren vaak veel schulden in maken: contracten (telefoon, streamingsdiensten), boetes, schadevergoedingen, fraude, zorgverzekering en het incassotraject.
Op de website https://moneystart.nl/wat-we-doen/  is meer informatie te vinden.

31-03-2022

Mediawijsheid

In de maanden april en mei worden er gastlessen ‘Mediawijsheid’ geven aan leerjaar 1 en 2 en de Combiklas. Deze lessen, vanuit de bibliotheek Kennemerwaard, zijn vanwege de coronaperiode de afgelopen twee jaar geannuleerd. Mediawijsheid wordt besproken aan de hand van filmpjes met individuele en groepsopdrachten over de vragen: wat is het, wanneer ben je mediawijs en betekent dat voor iedereen hetzelfde? De thema’s humor en online haat komen aan bod. De focus ligt op nepnieuws en waarom het zo ingewikkeld is om te weten of je online informatie kunt vertrouwen?

25-03-2022

Naschoolse sport

Afgelopen dinsdag en donderdag heeft een grote groep leerlingen fanatiek mee gedaan met de naschoolse sport activiteit Nerf.  
Vanaf volgende week zal er twee weken lang worden gebasketbald! Opgeven kan bij je gymdocent. 

 

 

25-03-2022

Voorronde 4x4 PRO-voetbal

Lijkt het jou leuk om mee te doen met een schoolvoetbal toernooi?
Geef je dan nu op voor de voorselectie! Binnenkort volgt er meer informatie

21-03-2022

Schooljudo

Op de woensdag en donderdag zijn de eerste lessen schooljudo gestart!
Onder leiding van een judoka (met zwarte band) zijn de eerste lessen fanatiek en succesvol verlopen. De leerlingen uit leerjaar 1 en de combiklas zullen 6 judo lessen volgen deze periode.
De lesmethode is gebaseerd op ervarend leren. De 7 judowaarden staan centraal.

14-03-2022

Volop voorjaar bij Plant & Dier!

Bij Plant & Dier zijn we volop in het voorjaar gedoken en dat is te merken! De in november opgepotte bolletjes van de Blauwe Druifjes bloeien inmiddels op verschillende plekken in onze school.

14-03-2022

Schaatsen

Op vrijdagmiddag 11 maart zijn de leerlingen van leerjaar 1 en 2 en de combi-klas wezen schaatsen!
De leerlingen hebben een sportieve en gezellige middag gehad op IJsbaan De Meent. Er werd veel samengewerkt, gelachen en voor sommigen was dit zelfs de eerste keer op het ijs.
Het was prachtig weer en er zijn veel rondjes gereden op de 400 meter baan.

08-03-2022

Afval prikken

Tijdens de lessen Nederlands heeft 1A lessen gevolgd over zwerfafval.
Over de oorzaak en gevolgen hiervan en hoe lang de natuur er over doet om afval af te breken.
Als afsluiting van deze lessenreeks heeft 1A in de omgeving van de school ook afval geprikt.
De spullen hebben we mogen lenen van Alkmaar Stadswerk.
De leerlingen vonden het erg leuk om te doen en zijn zich bewuster geworden van wat zwerfafval voor schade aan de natuur aanricht.

14-02-2022

Geen Open Huis

Helaas kon het Open Huis op
26 januari geen doorgang vinden vanwege de coronamaatregelen.

Als uw zoon/dochter een (voorlopig) PrO-advies heeft gekregen, stuurt u dan een e-mail naar info@de-viaan.nl 
Er wordt dan contact met u opgenomen om een afspraak te maken voor een rondleiding en intake.
Voor meer informatie over de aanmelding, zie https://www.de-viaan.nl/ouders

14-02-2022

Nieuw aquarium

Bij Plant en Dier zijn we sinds een week in het bezit van een volledig opgestart aquarium. Het is een prachtige grote bak met cichliden. Cichliden zijn verwanten van de baarsachtigen en komen vooral voor in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Azië en Madagaskar. Met meer dan 2000 soorten een grote en succesvolle familie. Cichliden kunnen grote vissen worden met kaken die in een ruime voorraad tanden voorzien en een dito eetlust. Kortom een aanwinst niet alleen om het gedrag te bekijken, maar ook de mooie kleuren zijn een feestje voor het oog. Kom gerust eens even naar ze kijken!

04-02-2022

Dansen bij Sport-Z

De komende dinsdag en donderdag staat er een nieuwe sport op het programma.  
Dit keer gaan we dansen!

Er zal speciaal een trainer komen om de les te verzorgen!   

We beginnen om 14:45 uur en zijn om 15:45 uur weer klaar.  
Doen jullie mee? Vergeet je niet aan te melden bij de docent LO! 

11-01-2022

Beeldende Vorming

Tijdens de BeVo-lessen hebben de leerlingen uit leerjaar 1 geglazuurde potjes gemaakt van klei.
Op de foto is het kleurrijke resultaat te zien!

10-01-2022

Nieuwjaarsontbijt

Op maandag 10 januari zijn de leerlingen gestart met een nieuwjaarsontbijt samen met de mentor. De leerlingen uit leerjaar 3 hebben dit op de woensdag samen met de mentor gedaan.
Het was fijn om op een rustige en ontspannen manier samen met de leerlingen te beginnen. Een mooie vervanging, omdat het kerstontbijt niet door kon gaan.

24-12-2021

Fijne vakantie!

Het team van De Viaan wenst iedereen een welverdiende kerstvakantie en een goede jaarwisseling.

22-12-2021

De Combikrant

Met de combiklas wordt ieder thema feestelijk afgerond. Thema 1 is afgesloten met een tentoonstelling. Dit thema (onze school en ik) heeft de klas een krant geschreven. 

Wij vinden het heel leuk om te zien/lezen wat de leerlingen allemaal in een korte periode doen op school!

 

17-12-2021

Movin'gym

De afgelopen weken heeft de kickboksschool Movin' gym Alkmaar twee lessen verzorgd bij ons in de gymzaal!

Bij Movin' Gym leer je op een actieve manier met lichaam en geest bezig te zijn. Je leert jezelf te verdedigen, wordt weerbaarder en krijgt meer zelfvertrouwen. Tegelijkertijd leer je je eigen grenzen kennen, die van een ander te respecteren en leer je discipline.

Op de website www.movingym.nl  staat meer informatie over lessen, prijzen en de Alkmaar pas!

16-12-2021

Opbrengst actie Voedselbank

De Viaan heeft voor de Voedselbank 538 producten in totaal 260 kilo opgehaald. De leerlingen hebben 50 kerststukjes en ook kerstversieringen gemaakt. Het was een zeer geslaagde actie!

15-12-2021

Paarse Vrijdag

Op Paarse Vrijdag,10 december, hebben wij voor de 5e keer met de leerlingen een dag voor jongeren met LHBTI gevierd. Er zijn lessen en filmpjes vertoond en
de pauzes waren gezellig met popmuziek. De Combiklas heeft de kantine helpen versieren en de S-klas heeft
tomsoesjes uitgedeeld.

10-12-2021

Boksen bij Sport Z

De komende twee weken staat er een nieuwe sport op het programma.  
Dit keer gaan we boksen!

Er zal speciaal een trainer komen om de les te verzorgen!   

We beginnen om 14.45 en zijn om 15:45 uur weer klaar.  
Doen jullie mee op dinsdag en donderdag? 

Vergeet je niet aan te melden bij de docent LO! 

03-12-2021

Week van de Voedselbank

6 - 10 december  

Alle leerlingen van De Viaan kunnen meedoen om houdbare producten in te leveren.

Er zijn lessen over het thema armoede in gezinnen en de werkwijze van de Voedselbank.

Maandag 13 december worden alle donaties naar de Voedselbank in Alkmaar gebracht.

 

26-11-2021

Leuke dingen nov-dec jij hoort erbij

Elk laatste weekend van de maand wordt er een leuk uitje georganiseerd. 

We gaan in kleine groepen hele leuke activiteiten ondernemen. Denk aan escape room, lunch etc. Op die manier heb jij elke maand iets leuks op de agenda staan. De activiteiten zijn altijd laagdrempelig en ongedwongen en staan in het teken van leuke dingen doen die je in je eentje niet makkelijk kan ondernemen.

 

24-11-2021

Cursus weerbaarheid

Karatevereniging Funakoshi 
organiseert in samen-
werking met het CJG een cursus weerbaarheid/
zelfverdediging voor meiden van 13-20 jaar. De focus ligt op weerbaarheid, sociale vaardigheid, zelfvertrouwen en effectieve zelfverdedigings-
technieken.
 
De cursus bestaat uit acht trainingen van een uur. 

22-11-2021

Week van Respect!

In de onderbouw is mevr. Beukers door de leerlingen gekozen als Respect docent en in de bovenbouw waren de meeste stemmen voor mevr. Mors. Met een toespraakje van de directeur en een muzikale drumsolo van Sean Paul is de uitreiking feestelijk gevierd met alle leerlingen tijdens de pauze op school.

15-11-2021

Clinic baanwielrennen

Op 10 november hebben
de leerlingen van leerjaar
2 een clinic baan-
wielrennen gevolgd in het
Sportpaleis.
 
Onder leiding van Herman Schenk (trainer geweest van o.a. Kees Bol en Nikki Terpstra) zijn de leerlingen hard aan het werk gezet.  
Spelenderwijs werd er eerst geoefend met remmen en sturen. Er zitten namelijk geen remmen op een baanwielrenfiets! Daarna was het tijd voor het echte werk op de baan!  

12-11-2021

Sport Z

De komende twee weken
staat er een nieuwe sport
op het programma. 
 
Dit keer gaan we honkballen!  

We beginnen om 15:45 en zijn om 16:45 uur weer klaar.  
Doen jullie mee op dinsdag en donderdag? 

Vergeet je niet aan te melden bij de docent LO! 

12-11-2021

Clinic trampoline springen

De leerlingen van leerjaar 1 en de Combiklas hebben een clinic trampoline springen gevolgd in De Meent bij Trampolinevereniging Triffis.

We kregen een uur de tijd om kennis te maken met deze sport. De leerlingen mochten springen op olympische trampolines en hadden aan het eind van de les nog tijd om een salto te proberen!

Via de onderstaande link kunnen de leerlingen zich opgeven voor een gratis proefles!!
Proefles-informatie - Triffis Alkmaar

01-11-2021

Workshops

Vrijdag 29 oktober hebben de leerlingen van leerjaar 1 tijdens de workshops creatief gewerkt met eten in het thema van Halloween!

28-10-2021

BEVO lessen 1A

Tijdens de BEVO lessen hebben de leerlingen uit 1A in het thema van Halloween de deuren versierd.

27-10-2021

Gratis sporten voor meiden in Overdie

Alkmaar Sport organiseert diverse gratis sport- en beweegactiviteiten voor meiden van 6 t/m 17 jaar in Overdie, op maandag, dinsdag en vrijdag. De start is maandag 25 oktober, daarna 9 weken lang.
Het programma is te zien op de volgende pagina:

26-10-2021

Gratis sporten bij Team Victrix

Alle leerlingen mogen van 18 t/m 31 oktober gratis sporten bij Team Victrix!

Lees meer op de volgende pagina!

 

 

15-10-2021

Tentoonstelling Combiklas

Met de Combiklas is het eerste thema 'ik, jij, wij' afgesloten met een tentoonstelling. Mooie werkstukken stonden centraal en de leerlingen uit de klas hebben rondleidingen gegeven aan familie en docenten. Iedereen was enthousiast en trots. Op de foto is mevrouw Croes te zien die de tentoonstelling heeft geopend door het lint van het lokaal door te knippen. 

13-10-2021

Fleurig schoolplein

Tijdens de lessen Techniek hebben de leerlingen gewerkt aan het maken van plantenbakken.
De leerlingen hebben deze vervolgens bij de Plant en Dier-lessen gevuld.
Resultaat: mooie plantenbakken en een vrolijk schoolplein.

12-10-2021

Voorstelling Safe School

Alle tweedejaars leerlingen en Combiklas krijgen op donderdag 28 oktober a.s. een optreden van het Safe School team met als doel een veilig schoolklimaat.
Er is een theater-voorstelling met daarna een Safe Talk in elke klas en er zijn workshops waarbij gekozen kan worden uit:
capoeira, dans, alles is ritme en rap-sing&song. De middag wordt muzikaal afgesloten in de theaterzaal.

08-10-2021

Sport Z

Voor en na de herfstvakantie gaan we voetballen bij Sport Z.
Doe je mee dinsdag en donderdag? Geef je op bij je docent LO! 

07-10-2021

Fietscheck

Komende week zullen de eerstejaars leerlingen tijdens de techniek lessen hun fietsen checken op veiligheid. Om veilig in het donker te fietsen, heb je o.a. goedwerkende fietsverlichting nodig. Werkt jouw fietslamp?

04-10-2021

Promotie Evenement Techniek Alkmaar

Jaarlijks vinden de PET-dagen voor de basisscholen plaats in de Hoornse Vaart. Deze keer op 30 september en 1 oktober. Ook De Viaan was hierbij vertegen-woordigd.

24-09-2021

Naschoolse sport in de gymzaal

Afgelopen dinsdag en donderdag heeft een grote groep leerlingen fanatiek mee gedaan met de naschoolse sport activiteit Nerf.

Vanaf volgende week zal er twee weken lang worden gebasketbald!
Opgeven kan bij de gymdocent.

24-09-2021

Voorstelling 'Vreemde eend'

 

In de week van 27 september is de Week tegen het pesten. In deze week besteden we in alle klassen aandacht aan een leuke sfeer in de school.
In het kader van de Week tegen het pesten hebben de eerstejaars op vrijdag 24 september op school een voorstelling gehad van Artiance. Dit was een interactieve voorstelling waarbij de leerlingen kunnen laten zien hoe je in bepaalde situaties kunt reageren.

De leerlingen hebben enthousiast meegedaan en de acteurs van Artiance vonden het een geslaagde dag.

23-09-2021

Week tegen pesten 27 sept - 3 okt

Op vrijdag 24 september is de aftrap voor de Week tegen het Pesten met de voorstelling “Vreemde Eend” van theatergroep ARTIANCE. Leerlingen uit 1A, 1B en 1C gaan kijken en daarna praten over pestgedrag.

Hoe goed ken jij je klasgenoten eigenlijk? Leerlingen ervaren hoe makkelijk iemand buitengesloten wordt.

 Voor alle klassen zijn er lessen en video’s over pestgedrag en wat je kunt doen om dit te voorkomen. Het gaat om respect voor elkaar.

16-09-2021

Online voorstelling voor ouders

Op donderdagavond 23 september organiseert de GGD Hollands Noorden een online voorstelling voor ouders -  Onder Invloed - door theatergroep PlayBack
Experimenteren hoort erbij als je jong bent. Maar onder druk van vrienden gaan pubers soms verder dan goed voor hen is.
Hoe help je jouw kind bij het aangeven van zijn grenzen als het gaat om drank of drugs?
Aanmelden kan via
interventiesgezondheid@ggdnh.nl

10-09-2021

Start SportZ

Op 21 september start SportZ in de gymzaal. Alle leerlingen zijn van harte welkom om na schooltijd een uurtje te komen sporten. Er komen verschillende activiteiten en sporten aanbod. Deze week staat 'Nerf' op het programma.

Hopelijk zien we je in de gymzaal! 

02-09-2021

Introductiedag leerjaar 1 en 2

Op woensdag 25 augustus was de introductiedag voor leerjaar 1 en 2.

De eerstejaars klassen zijn naar de midgetgolfbaan in Bergen geweest. Een leuke activiteit om meteen beter kennis met elkaar te maken.

De tweedejaars klassen zijn wezen springen bij Jumpskilzz, waar er veel acrobatische sprongen zijn vertoond. Ook hier een geslaagde ochtend waarbij alle klassen gezellig met elkaar het jaar zijn gestart.

25-08-2021

Schoolkantine weer open

Eindelijk kan de schoolkantine weer open, en daar zijn wij heel blij mee.
We starten met broodjes gezond, gezonde tortilla, broodje carpaccio, yoghurt en smoothie. Op het moment rekenen we af met contant geld, dus als je wat wilt kopen, neem dan wat klein geld mee. De prijzen van de producten liggen tussen 50 cent en 1 euro.

Als je gebruik wilt maken van onze service, denk dan hieraan:
Dring niet voor bij de foodtime-balie, en bewaar de afstand. Respecteer elkaar en houd je aan de corona regels.

Tot ziens en eet smakelijk alvast.

23-08-2021

Roboticalessen dit schooljaar op De Viaan

In januari 2021 zijn we gestart met een werkgroep bestaande uit 4 docenten van verschillende praktijkscholen en Toptechniek in bedrijf, Noord-Holland om de leerlingen op de praktijkscholen voor te bereiden op de digitale toekomst en leerlingen spelenderwijs kennis te laten maken met de vaardigheden van de toekomst. 

02-07-2021

Activiteiten voor jongeren in de zomervakantie georganiseerd door AlkmaarSport

 Archery Tag Summergames

Alkmaar Sport

 • Locatie: Park de Hout (Bloemenklok) - Alkmaar
 • Kosten: Gratis
 • Doelgroepen: Jongeren (12-20 jaar)
 • Datum activitieit: 1x op do 29 juli 2021 - 20:00 uur

Freerunnen

Alkmaar Sport

 • Locatie: Skatebaan Daalmeer - Alkmaar
 • Kosten: 4,00
 • Doelgroepen: Groep 4 t/m 8 en Jongeren (12-20 jaar)
 • Datum activitieit: 1x op vr 9 juli 2021 - 15:00uur

 

02-07-2021

Afsluiting leerjaar 1&2

De leerlingen van leerjaar 1 en 2 kunnen terugkijken op een sportieve en gezellige afsluiting van het schooljaar. De sfeer was ontzettend goed en er werd in teamverband gewerkt! Het was een gezellige afsluiting van het schooljaar!

23-06-2021

Surfen leerjaar 4&5

Op 22 juni zijn leerjaar 4 en 5 wezen golfsurfen in Bergen aan Zee onder begeleiding van instructeurs en collega's. De sfeer was uitstekend. Iedereen is de uitdaging aangegaan (zelfs de dappere collega's). We hadden mazzel met het weer en het water had een fijne temperatuur. De leerlingen hebben onwijs goed meegedaan en een aantal konden al goed op de plank blijven staan!

Het was een sportieve en geslaagde dag!

18-06-2021

Zwemmen bij De Bever

Op woensdag 16 juni hebben de leerlingen van leerjaar 1, 2,3 en de instroomklas genoten van een sportieve middag in het openlucht zwembad De Bever in St. Pancras.
De zon scheen en er hing een gezellige sfeer deze ochtend. Naast vele bommetjes, glijden van de glijbaan en een ontspannen potje voetbal werd er in de middag een patatje geserveerd.
Het was een spetterende dag!

18-06-2021

Olympisch trampolinespringen bij turnvereniging Trifis

Op donderdag 10 juni zijn de derdejaars leerlingen op bezoek geweest bij turnvereniging Trifis in De Meent. Hier hebben zij een trampolineclinic gevolgd. Een uur lang hebben de leerlingen kennis gemaakt met de sport 'Olympisch trampolinespringen'. Aan het einde van de clinic was er nog ruimte voor salto’s. 

18-06-2021

Solliciteren bij AH nu ook mogelijk voor praktijkonderwijsleerlingen

03-06-2021

Sportactiviteiten 7 t/m 11 juni

De buitenspeelweek komt eraan! Met allerlei leuke activiteiten voor de jeugd. Van kickboksen tot trefbal… het is er allemaal!

Geef je op bij: Mandy Verresen

App naar: 06-12150027 of mail naar: scw2@wcmm.nl

31-05-2021

Homerun! van theatergroep Artiance voor leerjaar 2 en 3

Op 21 en 28 mei vonden de voorstellingen over seksualiteit en vooroordelen en het leren kennen van eigen grenzen, opnieuw plaats in school.

Aansluitend volgen er voor leerjaar 2 in juni Liefdeslessen over relaties en seksualiteit.

Ook in leerjaar 1 zijn de Liefdeslessen over relaties en seksualiteit gestart.

31-05-2021

Online activiteiten voor ouders

Tijdens de week van 7 t/m 11 juni 2021 week organiseert GGD Hollands Noorden twee online activiteiten:

1. Maandagavond 7 juni 2021
De online bijeenkomst ‘Je kind veilig online?!’
Bamber Delver (social media expert) en Maaike Ebbing (opvoedadviseur) nemen ouders mee in de digitale belevingswereld van kinderen. Zij gaan in op het belang van een gezonde seksuele ontwikkeling hierbij, zodat kinderen competent zijn om online veilige keuzes te kunnen maken. Daarnaast krijgen ouders tips over hoe zij hun kind(eren) hierin kunnen begeleiden.

2. Donderdagavond 10 juni 2021
De online quiz: ‘Hoe gezond is jouw gezin in coronatijd?’
Deze quiz staat vol met vragen over beeldschermgebruik, bewegen, eten, ontspanning en slapen. Zo komen ouders van alles te weten over gezond opgroeien en er wordt stilgestaan bij onze gezondheid in coronatijd. Zodat we het belang van een gezonde leefomgeving onder de aandacht brengen.

 

25-05-2021

Hondenhok

De afgelopen maanden zijn Lex en Mika uit 3B begonnen aan een hondenhok. Er werd onderzoek gedaan, een ontwerptekening en maquette gemaakt. Daarna moesten ze de materialen uitrekenen. Er werd ook regelmatig even getest of het hok groot genoeg was. Dakbedekking bestaat uit epdm, dit werd gesponsord door Installatiebedrijf Jak uit Limmen waar Lex stage loopt. Het hondenhok is te bewonderen bij de groene sector. 

17-05-2021

Examens Entree leerlingen

10 mei is de examenperiode begonnen voor de Entree-opleiding op De Viaan. De leerlingen doen examen in:

-Theoretische kennis van hun profiel (kennisexamen)
-Nederlands spreken (mondeling)
-Nederlands gesprekken voeren (mondeling)
-Nederlands luisteren 
-Nederlands schrijven en lezen
-Rekenen (algemene toets)
-De proeve van bekwaamheid op stage of op school.

De examenperiode duurt tot en met 31 mei.
I.v.m. de coronamaatregelen worden de examens in verschillende shifts afgenomen.

We wensen de leerlingen heel veel succes toe deze laatste weken! 

 

17-05-2021

Gezonde schoolkantine

In de Stadskrant Alkmaar is een leuk artikel geschreven over gezonde schoolkantines en het belang van een gezonde keus maken. Hier wordt ook De Viaan benoemd en dat wij als school voor de leerlingen een gezondere omgeving inrichten.

16-05-2021

SOVA examen

Dinsdag 11 mei jl. hebben 35 leerlingen uit de sectorklassen 4/5 en Entree klassen het Sociale Vaardigheid Examen KSE1 in 2 groepen in de gymzaal gemaakt.
Het is een belangrijk voortgezet onderwijs-examen voor deze leerlingen, waarvan de meeste van school af zullen gaan.
De uitslag, die over 5 weken (week 23) met het examennummer (van de oproep) op de website staat: https://ivio-examenbureau.nl/examen-uitslagen/ kijk in de week Examenuitslagen week 10 tot en met 15 mei 2021.

10-05-2021

De Viaan in miniatuur

Jay heeft De Viaan nagemaakt van hout, waarvoor hij de inspiratie kreeg vanwege het leuke gebouw. Jay vindt het supercool dat zijn miniatuur in de etalage mag staan.

19-04-2021

Skateboardclinics

De gymsectie heeft een subsidie gekregen van de gemeente en hiermee zijn er vorige week en deze week skateboardclinics gegeven op het schoolplein.  

Wij hopen de leerlingen te inspireren en dat zij wellicht zelf overgaan tot het aanschaffen van een board en heerlijk gaan toeren in het voorjaarszonnetje, samen of alleen. Weer een stapje richting een gezonde(re) leefstijl! 

www.flowtide.nl

 

15-04-2021

LO lessen

De afgelopen periode hebben de leerlingen tijdens de gymles gewerkt aan hun fitheid en gezonde leefstijl.

Binnen dit thema hebben de leerlingen bootcamp-, crossfit- en hardlooplessen gehad. Afsluitend hierbij hebben ze de coopertest (12 minuten rennen) op de atletiekbaan gedaan.

14-04-2021

Activiteiten in april

Instagram: Huiskamerlangedijk
Facebook: Jongerenwerk Langedijk
Whatsapp: 0615634504

Wil je mee doen stuur een berichtje via Instagram, Facebook of Whatsapp!

29-03-2021

gratis sportactiviteiten

Social Boost! van Mee & de Wering is een programma van 8 weken voor iedereen tussen de 14 en 27 jaar met heel veel zin om wat tofs te gaan doen, samen met een buddy en een goede coach. Met SocialBoost! zet je een streep door coronastress!

 

29-03-2021

kruidencirkel

Afgelopen weken hebben de kinderen bij Plant en Dier een kruidencirkel gemaakt. Bovenin de spiraal komen de kruiden die het minste water nodig hebben. Onderin de planten die van meer water houden.

16-03-2021

Homerun! van theatergroep Artiance

Op 29 en 30 maart is deze voorstelling te zien over seksualiteit en vooroordelen en het leren kennen van eigen grenzen. De leerlingen van 4/5 zullen per klas met anderhalve meter afstand in de gymzaal kunnen kijken met een nagesprek na afloop.

12-03-2021

Wilgen knotten

Via Stadswerk072 hadden we weer een erg mooie snoeilocatie aangewezen gekregen. Met de 4e jaarsleerlingen gingen we aan het werk op het speeleiland in park De Rekerhout. Het resultaat was perfect, de jongens hadden goed hun best gedaan.

15-02-2021

Schoolband

Van veel leerlingen horen we dat of de muzieklessen missen of dat ze muziek willen spelen in de pauze. Nu Corona de leerlingen beperkt in hun bewegingsvrijheid hebben wij het volgende bedacht. Wij willen de leerlingen de mogelijkheid geven om na schooltijd muziekles te volgen met als thema:
De schoolband 

In de week van 15 februari gaan we werven, de mentoren zullen dit onder de aandacht van de leerlingen brengen en er komen affiches te hangen binnen de school. Mocht blijken dat de respons heel groot is, dan kijken we of er naast de maandag ook een 2e groep kan starten op de vrijdagmiddag na schooltijd.


Aanmelden via mentor of via de muziekdocenten:
e.bezema@de-viaan.nl / e.vanloon@de-viaan.nl

 

12-02-2021

Hoera een jongen!

We hebben een nieuwe baardagame opgehaald. Hij heet Ganesh. We kregen er een prachtig terrarium bij. De vorige eigenaar had er geen plek meer voor in haar nieuwe woning. 05-02-2021

Bezoek afvalbrengstation tweedejaars

Alle tweedejaars brengen ter afsluiting van het afvalproject een bezoek aan het afvalbrengstation. Dit doen we in het kader van Natuur en Milieu Educatie.

30-11--0001

Sport Z Voetbal Deze donderdag is er voetbal bij sport Z! Van 14.45 tot 15.45 uur zijn jullie welkom in de gymzaal! Vergeet geen gymschoenen en je gymkleding! Zien we je donderdag?

Deze donderdag is er voetbal bij Sport Z!
Van 14.45 tot 15.45 uur zijn jullie welkom in de gymzaal!
Vergeet geen gymschoenen en je gymkleding!

Zien we je donderdag?

30-11--0001

Leerlingen De Viaan terug naar school om te sporten

Top